Egyenlőre az újdonságok elkészítése várat magára, mert a családnak süti a mama a megszokott sajtosrudat, lekváros linzert, fonott kalácsokat.Unokák kedvencét, az egyszerű kókuszgolyót(élmény nézni ahogy falják)!
Szerintem egy bevált módszernél kár kísérletezni.Amennyiben meg van adva a hőfuk, simán aszerint!
Jelentem a tanácsot el és befogadva a jól lesütött pacóra aprítottam fokhagymát, rátettem a pörcöt, túrót tejfölt, és jólesően elfogyasztottam.
Remek ötlet volt, mert általában a mama két, három napra gyúr tésztát.Így egyik nap eszem "hagyományosan", másnap fokhagymával megspékelve, harmadnap meg vagy dióval, vagy mákkal.....
Na és mi a helyzet a hideg sütőben kezdem, vagy meleg sütőben kezdem a sütést problémakörrel ? Szegény feleségem ezen a dilemmán rágódik napok óta. Én egyszerű férfiaggyal mondanám, hogy ki kell próbálni így is, úgy is, de ő a módszeres, teoretikusan megalapozott megoldások híve.
Ez a kovász 7 nap alatt készül el.
1.nap: Egy tiszta befőttesüvegben (720ml) keverjünk össze egy teáskanál finomlisztet két teáskanál vízzel. Zárjuk le az üveget, és hagyjuk állni szobahőmérsékleten egy éjszakára.
2. nap: Az üvegbe a benne lévő keverékhez tegyünk egy teáskanál lisztet, és két teáskanál vizet, és keverjük jól össze. Zárjuk le az üveget, és ismét hagyjuk állni egy éjszakát. Egyre több buborékot fogunk majd látni a keverékben.
3. nap: Az üvegbe a benne levő keverékhez ismét tegyünk egy teáskanál lisztet, és két teáskanál vizet, jól keverjük össze, zárjuk le, és hagyjuk állni egy éjszakára.
4. nap: Az üvegbe a benne lévő keverékhez ismét tegyünk egy teáskanál lisztet, és két teáskanál vizet, jól keverjük össze, zárjuk le, és hagyjuk állni egy éjszakára.
5. nap: Az üvegbe, a benne lévő keverékhez tegyünk egy teáskanál lisztet, és két teáskanál vizet, és jól keverjük el, zárjuk le, és hagyjuk állni egy éjszakára.
6. nap: Egy nagy tálba tegyünk 150 ml langyos vizet, és 150 g lisztet, és keverjük el jól. A befőttesüvegből vegyünk ki 1 evőkanál (15g) masszát,és adjuk a nagy tálban lévő keverékhez. Jól keverjük el, és fedjük be. Hagyjuk így erjedni egy éjszakán át langyos helyen jól lefedve. (A befőttesüvegben maradó kovászhoz keverjünk egy teáskanál lisztet, zárjuk le, és tegyük hűtőszekrénybe a későbbi felhasználásokhoz. Ha túl sokáig tároljuk a hűtőben a maradék kovászt, akkor megdermed. Ilyenkor öntsük le a felületén összegyűlt folyadékot, adjunk hozzá 30 g lisztet, és 30 ml vizet, keverjük pasztává, zárjuk le, és hagyjuk egy éjszakára erjedni szobahőmérsékleten. Ha másnapra buborékos lesz, az azt jelenti, hogy ismét alkalmas a kovászkészítésre. Ha nincsenek buborékok, akkor meg kell ismételni az előbbi műveletet. Ekkor visszatesszük a hűtőbe, ha éppen nem akarunk belőle használni.)
7. nap: Elővesszük az előző este a tálban erjedni eltett kovászt, és a receptünk alapján előírt mennyiséget felhasználunk belőle.
700 g liszt, 30 g kovász, 30 g élesztő, 20 g só, 150 g víz (vagy amennyi szükséges).
Kovászkészítés:
1. nap: 100 g vizet és 100 g búzalisztet jól összekeverünk, és letakarva állni hagyjuk.
2. nap: 100 g vizet és 100 g búzalisztet hozzáadunk az előző napi tésztához, letakarva állni hagyjuk.
3. nap: 100 g vizet és 100 g búzalisztet ismét hozzáadunk, összekeverjük, és állni hagyjuk.
Kenyérkészítés:
Minden hozzávalót alaposan keverjünk össze, és gondosan gyúrjuk meg. Hagyjuk 1 órát pihenni, majd ismét gyúrjuk át. Formáljuk a tésztát kenyéralakúra, vagy tegyük kikent cipós-tepsibe. Hagyjuk így kelni 1 órát, süssük sütőkemencében (180 fok) 1 órán át.
És bárhogy vigyázunk, van hogy a bürkében, régen a fülben meg-meg bújt a borsszemecske.Nincs azzal semmi baj.Én ugyan nem szeretem, de könnyű kidobni.A tejfölös bablevesben is mindig elbújik a fokhagymagerezd......
Végül így lett, bár egy pár szem borsot elrejtettem a tálakban, mert én imádom szétrágni az egész borsszemeket.
Füstölt, hogyne ment bele egy 60 dekás, füstölt sonkadarab.
Kezdő vagyok kocsonyában. Most készül az első. Zsírtalanítanám a tetejét, de a zsirban úszkálnak a csodálatos, apró fokhagyma, hagyma, bors foszlányok. Azokat dobjam ki a zsírral együtt, vagy van a megmentésükre valami praktika ? Gondolom, ki kell dobni, ha áttetsző, tiszta levet akarok, igaz ?
Jól néz ki Lacibácsi! Megmutattam a mamának. Mivel a tárkonyos ragulevest imádjuk így majd a nyáron, ha lesz kapor(mert az idén egy szál sem nőtt)rápróbálunk!
Persze tudom, hogy rengetegen szeretik mikor a rántotta tocsog a zsírban.Ők vegyenek olyan szalonnát, melyet például a túróscsuszához fogyasztunk, tepertő jellegűre kisütve.
Családom szerint remekül készítem a szalonnás tojásrántottát.Bár majd mindegyik csemegeszalonna megfelelő, de én Babati szalonnát fogyasztom.
Tapadásmentes serpenyőt használok.Mi a mamával ketten egy reggelire15-20 dkg szalonnát, 4 db tojást, egy közepes fej vöröshagymát fogyasztunk el
A szalonnát a bőrétől elválasztom, majd felszeletelem.Kis lángon kezdem sütni.Ezalatt felaprítom a hagymát, leütöm a tojásokat.A szalonna szeleteket gyakran forgatva majdnem teljesen kisütöm.Egy tányérra kikapkodom, és a szalonna zsírjában üvegesre dinsztelem a hagymát.Erre ráterítem a szalonnát, nagylángra kapcsolok, és a tojást pár kavarással kutyulom, de nem simára.Ráöntöm a szalonnára, és egy fakanállal igazgatom a tojást, hogy megfelelően, de ne szárazra süljön.
Ha már tojás.A számunkra tökéletes főtt tojás, az mikor a sárgája már nem lágy, de nem is a "sprőd", morzsalékos.
A vizet felforralom, de csak addig, míg ilyen szépen, gyöngyözően forr.Igyekszem gyorsan beletenni a tojásokat.Hét percig főzöm őket.Az idő leteltével hidegvízzel lehűtöm, pár másodpercig.
Egyetlen buktatója azért van a dolognak, mert nagyon gyakori sajnos, hogy a gáz fűtőértéke annyira szar, hogy fél percet rá kell hagynom.De ezt a víz felforralásakor már észreveszem.
Meg a gázkazán működési idején is.
"Szabolcs" csokis süti.
10 tojásból kakaós piskóta.(holland kakaó, mert a többi "lószar")
10 dkg liszt,25 dkg cukor, 6 dl tej
Felfőzzük, lehűtjük.
Hozzákeverünk 25 dkg rámát, 5 dkg holland kakaót, aki szereti tehet bele mazsolát
Tetejére csokimáz, melyet félig kihűlt állapotban felcsíkozunk, így felszeleteléskor nem törik össze a csokimáz!
Ahogy a feleségem készíti!
Töltött káőoszta.
70dkg darált hús, (, lapocka, tarja, de lehet comb)
1,5 kg savanyúkáposzta, valamint savanyított káposztalevél.Amennyiben nagyon savanyú, érett, jól nyomkodjuk ki, vagy vízzel mossuk át.
2dl rízs,2 egész tojás, ízlés szerint só, őrölt bors, köménymag(őrölt is lehet)5 gerezd áttört fokhagyma, pirospaprika, két közepes fej vöröshagyma, és jöhet hozzá a füstölt hús.Oldalas, tarja, sonka.
A darált húst a fűszerekkel, fokhagymával, tojásokkal feldolgozzuk, majd hozzákeverjük a vízzel átmosott rizst.Rövid ideig pihentetjük, aztán becsomagoljuk a káposztalevelekbe.(12-15 db)Hagymát apróra vágjuk, kevés zsíron megdinszteljük.A tűzről levesszük, és egy evőkanál fasza pirospaprikát keverünk hozzá.Ezt egy réteg savanyúkáposztával összekeverjük, lazán elegyengetjük.Erre jöhetnek rá a füstölthús szeletek.Ezután következnek a levelekbe tekert darálthús gombócok.Az edény, és a család nagyságától függően rétegesen mehet a dolog.Egy sor káposzta, egy sor füstölt husi, egy sor tültelék.Lényeg az utolsó réteg káposzta legyen.Felengedjük vízzel, de ne lepje el, megszórjuk vegetával, és pirosarannyal díszítjük a tetejét.
Közepes tűzön 2-2,5 óráig főzzük.
Aki nem szereti a káposztalevelet, csinálhatja káposztával, ám akkor 2kg szükséges.A tölteléket a káposztával burkoljuk.
Nálunk a család tálalás után általában tejföllel fogyasztja, kévéve engem.
Jó étvágyat!
Szervusz! Megnyugodtam akkor!
Nagyjából fedi az itteni felhozatalt az általad felsorolt "tárház".
Áldott, Békés Karácsonyt kívánok én is!
Révészék vajon Piramis szeletet sütnek az ünnepre?
Nos Greg, a hús és rizs helyetti kukoricát inkább adom a malacoknak..... Nem kötözködni akarok, de az édes, és paradicsomos káposztának véleményem szerint semmi köze a töltött káposztához.Bár a "rendes" paradicsomos káposzta az egyik legkedveltebb eledelem!
Viszont, füstölt tarja szeleteket a savanyú töltött káposztába teszünk.
Tudom, hogy az utálkozó rovatban beszéltetek erről a "keverőssel", de hátha be esz ide a fene....
Boldog karácsonyt!
Khalimtól kaptam!!! Eddig nyers káposzta levelekbe csavartuk a gombócokat.Most viszont savanyított, zacskós levelekkel lepett meg bennünket.Miért is kellett volna tudnod róla?
Szia kedves Öcsém!
Köszönöm kérdésed, de talán a transzba esés kicsit túlzás.
A szokásos menüsor, választék tíz emberre, és az esetlegesen "beeső" rokonokra levetítve.
Pontyhalászlé ( szerintem már többször kitárgyaltuk)
Töltött káposzta (most a Khalim barátomtól kapott káposztalevelekkel burkolva)
Egészben sült hatalmas kacsa, valamint a gyerekeknek kacsamell sütve
Párolt káposzta
Hagymás káposztasaláta
Vegyes köret
Szokásos bejgli, linzer. isler, mézes krémes, édes vasaskeksz
"Dióhéjban" ennyi....
Boldog karácsonyt kívánok!
Egy nagyon emlékezetes Karácsony! A kislányaim életükben először egy nagy koncerten, máig emlékeznek rá...
Lassan elfogynak a maradékok
Fogyásnak indolnak a pocakok
Talán kis pálinka még maradt
Azzal köszöntök Istvánokat, Jánosokat!
Boldogságos névnapot kívánok
Soha ne ürüljön ki a kamrátok!
Sajátos.Nem állítom, hogy kisebb mennyiségben, de erős paprika nélkül nem próbáljuk ki.Nagyon ritkán teszek a húslevesbe, gulyásba, halászlébe, mert szeretem élvezni az ízeket!Lángoló pofával viszont szerintem lehetetlen.
Annyit tennék hozzá, hogy a felsorolt növényeket(karfiol, karalábé, brokkoli) csak ebben a levesben vagyok hajlandó elfogyasztani.
Esetleg szárított gomba is mehet hozzá.
Mama féle ragu.(nálunk durván 10 liter készül)
Több féle hús, ízlés szerint, de a legfinomabb marhából.Só, bors, vegeta, pirosarany, paprika, paradicsom, egyenlőre ez fől a hússal.Három órát nagyjából.(felforrás után a tetejéről a habot leszedni!)
Külön edényben margarinom megpárolni az apróra vágott zöldséget, sárgarépát,egy kanál liszt, felengedjük egy kis leveslével, felforrás után aprított karfiol, karalábé, zeller, brokkoli.Borsót esetleg csak kis mennyiségű főzésnél, mert az hamar megromlik!
Betét:májgombóc!
Darált csirkemáj, apróra vágott pirított hagyma késhegynyi pirospaprikával, só, bors, Major Anna, egy kanál liszt, zsemlemorzsa, tojás, zöldség zöldje.Összekeverni, beleszaggatni, a felforralt(megfőtt) zöldséges lébe.Az elkészült levest leszűrés után hozzáönteni, a tetejére snidlinget aprítani.
Aki szeretné, erős paprikával ízesítheti.......
Talán ezt nem ismeri mindenki. Én a krumplisaláta alap páclevébe teszek jó néhány cseppet a Maggi-Würze feliratú, barna fűszerkeverékből. Szerintem az alap íze a lestyán és nem szereti mindenki, ezért óvatosan kell vele próbálkozni. Magyarhonban ritkán látom a polcokon, a labancnál van mindenhol. A krumli egyébként a hagyományos ecet, mustár, só, bors, cukor, nagyon apróra kockázott hagyma és az említett Maggi-Würze alaplében pihen 24 órán keresztül. Azután leöntöm róla a levet és jön rá a bőséges majonnéz öntet. A tetejére friss petrezselyem kerül és köretnek néhány szelet frissen főtt füstölt tarja. Plusz töltött tojás és majonézes kukoricasaláta. Ezt szoktuk 24-én vacsorára fogyasztani. ( A leöntött fűszeres alaplevet természetesen kis üvegkancsóban behűtöm, egy fárasztó este utáni reggelen csodálatosan jól tud esni, miközben az első pisilés után visszabotorkál az ember a vackára. :) )
Baromfi udvarról jut eszembe, nekünk kb. egy éve nincs, és baromira hiányzik. Nem is a hús végett, hanem a tojás miatt! Olyan ára van, hogy......a lényeg, hogy jövőre remélem lesz, csak a kerítést megcsináljuk, mert sajna róka koma napi szinten elvisz egyet.
Ha már volt, akkor bocsánat az ismétlésért:
-1-1 kg füstölt csülköt és füstölt oldalast előfőzök fél puhára ( a főzőléből lesz majd másnap a lencseleves )
-rengeteg, zsíron aranybarnára párolt hagymára ráteszem, pirospaprika, hagyományos pörköltként kezelem
-erre jön az első réteg savanyú káposzta. A Füleséktől veszem a Nagycsarnokban. Tökéletesre érlelt, nem túl savanyú, zamatos, kis édeskéje is van, ezt nem kell kimosni. ( De ha csak nagyon savanyú káposzta van, annak a felét ki szoktam mosni.)
-jön az első 20 töltelék. ( 1kg dagadó-1kg lapocka darálva a Petró hentestől - Moszkva tér, kevés majoranna, nagyon kevés só, mert alulról a füstölt részlegből és a káposztából elég fog kioldódni. Bors, pirospaprika, nagyon apróra kockázott hagyma, fokhagyma, tojás. Összegyúrva és 8-10 dkg-os adagokban az egyszer leöblített fél káposztalevelekbe töltve.)
-a következő réteg a 4-5 cm-es darabokra vágott füstölt kolbász. Először a nem csípős fajta.
- Ismét aprókáposzta jön.
- Majd a következő 20 töltelék
- Most jön a csípős kolbász réteg
- végül a maradék apró káposztával zárjuk a fazekat, ennek a tetejére néhány babérlevelet szoktam tenni és egy-két cső erős csöves paprikát - már csak a látvány miatt is
- nagyon kis hőfokon - kerámia lapos tűzhely 2-3-as fokozat - több órán át kell főzni.
Röviden ennyi. Neve:töltött káposzta. Az idei már 3. órája fő, úgy tűnik, emberi fogyasztásra alkalmas lesz.
Tiszafőldvár, Bástya étterem.Bő tíz éve, ha Martfű környékén jártunk, ki nem hagytuk volna.
Tavaly, de még az azt megelőző években is sikerült az Alföldről hozatnom libát, kacsát.Pucolva, benne a máj, szív, zúza.Házi, vicces ár, még a kacsa is hat kiló felett.Csak a máj került volna boltban annyiba.Régen sok üzletet összehoztam egy kecskeméti szerszám nagykereskedőnek.Ő havi szinten jött erre.A piacon vetettem vele fiatal házi tyúkot (Újházi tyúkhúsleves)és kakast.
Most, hogy így beszélünk róla, lehet csinálnom kell egy baromfi udvart?
Ma már nem, de a napokban egy raguleves receptet megosztok.Mi például akár a rakott krumpli, akár a rakott káposzta tetejét még "megszórjuk" felaprított füstölt szalonnával, és rápirítjuk.
Még a rakott krumplihoz annyi, hogy főként nyári turista a felvágott, és egy kisebb adag házi füstölt kolbi is megy bele.Megnézem majd a mama brassói apró pecsenye receptjét is.Itt valami fűszer a "titok".Sült krumplival meg tudnék szakadni bele.....
Csorog a nyálam.
Én az ország ellenkező felén lakom, erre inkább a szegényesebb ételeket lehetett még étteremben is kapni, ráadásul nevezetes helyeket sorolni sem tudnák, pláne olyat ahol finomakat ettünk.
"Fénykoromban" Balfon a Kastély étteremben(gyógyfürdő) mikor bécsi borjút rendeltem, velőrózsa volt hozzá a "savanyúságom".......
Fertőszéplak Polgármester étterem, egészben sütött csülök pirított hagymával.Kapuvár, valamikori Sólymosi, rábaréti birkapaprikás.Levesek közt a marha erőleves óriás velőscsont, pirított kenyér.......Szintén Kapuvár Locs-pocs étterem(strand) lecsós, velős csülök.Nem tudom főzik e még valahol.Böllérmájat is csak egy helyen ettünk.Herceghalomban kötelező megállása volt a teherautóknak.Bőséges adagok, házias ízek.Olyan vesevelő, hogy most is összefut a nyál a számba.
Na jó, nem nosztalgiázok tovább.
A töltöttkacsádat párszor már megcsináltuk, ízlik is mindenkinek, ezért is várom a folytatást. Hátha bejön valamelyik recept.
Tegnap vettünk egy patakitálat, megy egy agyag fazekat. Ma a fazekat próbáltuk ki, zöldséges csirkeragu készült, holnap valamit a patakitálban kéne sütni, de annyi a recept, hogy már a válogatástól is eltelek.
Azért írtam, hogy kell egy rahedli.Cápa húsra nem vágyom, ahogy sem rákra, sem osztrigára, sem csigabigára nincs gusztusom.Van egy szakács barátom, már az édesapja híres vendéglátós volt, mondtam neki, szeretném kipróbálni a homárt.Azt mondta, maradj egy igazi bécsi borjúnál....
Amikor nem jönnek hétvégén a gyerekek, mi sem rántott húst készítünk.Töltött káposztát meg nem kell havonta főzni, és akkor biztosan nem futsz világgá szent este.
Biztosan van olyan étterem, ahol remek strucc pörköltet főznek, de maradok egy fasza zsíros, kapirgálós kakas pörköltnél nokedlival, forrázott uborkával.Ahogy a tojásos nokedliból is megszakadnék fejes káposztával.
A töltött káposztát három elég nagy edényben készíti a mama, amiből kettő eltávozik velük.A töltött kacsa fogy ünnepi ebédként.Nekem meg a halászlé.
Most tényleg dömping van, az ember azt sem tudja, mihez kapjon. Éppen azt beszéltük itthon, hogyha meg nem főznénk ennyit és sütnénk, akkor meg az volna a bajunk.
Megeszünk mi mindent, csak hús legyen. Egy Vadász nevű helyen ettünk rántott békacombot, jó volt, csak aprók. Nemrég az egyik hiperben lehetett kapni cápa sztéket, az is jó.
De leginkább a strucc ízlett.
Töltöttkáposztával, meg rántotthússal már ki lehet kergetni a világból.
Lalikám, akkor eleget teszek a felkérésnek!
Fűzök hozzá egy kis sztorit is: Napokban pont eszembe jutott így az ünnepek közeledtével, hogy régen nagyanyám (aki sajnos már nincs közöttünk), mindig sütött püspökkenyeret, gyerekkoromban nagyon oda voltam érte emlékeim szerint. Édesanyám azonban nem szokott készíteni. Elkezdtem a neten nézegetni a recepteket, de annyira felidegesítettem magamat, mert az összes leírásból azt szűrtem le, hogy az eredmény már az összetevőkből következtetve sem lenne olyan, mint amilyet szeretnék, nem túl konvencionális. (jó, eleve nem lehet olyan, mert azért az idősek tudását elismerem, és nem vagyok gyakorlott háziasszony, csak szeretek sürögni a konyhában ) Szerencsére azonban megtaláltam nagyi receptgyűjteményét, és a sok sárga lap között - mint a Szent Grál fényárban - előkerült a recept, ami a következő volt:
Hozzávalók: - 6 tojás
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg liszt
- késhegynyi szóda-bikarbóna
- 1 sütőpor
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg vágott dió
- citrom reszelt héja
- torta dara
- zselés csoki
- sütőmargarin
6 tojás sárgáját fel kell verni habosra a porcukorral, majd azt összekeverjük a liszttel,szóda-bikarbónával, sütőporral, mazsolával, vágott dióval,citrom reszelt héjával, torta darával, apróra vágott csokis zselével. Ha mindez megvan, a 6 tojás fehérjét habosra verjük, és összekeverjük a felsoroltakkal. A leírtak alapján 2 őzgerincformába bele kell férnie, így a formákat sütőmargarinnal kikenjük, és beleöntjük a "tésztát". A sütésről már nem találtam infót. A zselé helyett én kandírozott gyümölcsöt tervezek beletenni.
Érdekes, mert én még valamiért olyasmire is emlékszem, hogy mindig vette nagyi a Sport szeletet, mert azt is belevágta, de a fene tudja, hogy volt ez.....na, mindegy, megpróbálom, remélem, jól fog sikerülni!
Azt gondolom, már mások is megoszthatnák kedvenc ételük elkészítési módját.Még ha az rántott békacomb is.Ezt Istvánnak nem ajánlom, mert egyáltalán nem nagy húsdarabokból áll.Kell belőle egy rahedli, de állítom fenséges.Most, hogy eszembe jutott, utána is nézek a beszerzési forrásának.Jövő karácsonyra simán lehet szerezni, ha az ára nem arany.
Az elefántot én is az udvaron szoktam sütni.Ja, nem.
Nálunk a megszokott "ünnepi" vacsora lesz.Töltött kacsa, melynek receptjét már többször megosztottam.Szintén töltött, de káposzta.Azt hiszem erről is írtam már.Halászlé.Sima egyszerű pontyból.És mi nem tésztával falatozzuk.Pár évtizede, még édesanyámnál szentestére elkészült a kocsonya is.Egy főzeten már túl vagyunk, novemberben alkotott a mama egy húsz tányéros adagot......
Már vártam, hogy beinduljon a topik, ötletek kellenek az ünnepi kajákhoz.
Sajnos ilyen pizzát nem kíván a család. Annyit mondtak, hogy finom, nagy húsok kellenek. Elefánt meg nem fér a sütőbe.
Mai ebédünk második fogása...... Hogy milyen lesz, még nem tudom, majd beszámolok.Ajándékba kaptuk a gragnano tésztákat, gondoltam az olaszoknak sincs baja tőle.....
Felénk a kurvapecér elnevezés dívik.....Magyarosan, kurvahajcsár.Valahogy nem tűnik nőcsábásznak.
Viszont, a sampipit én is imádon, legyen az erdőszéli, kerti, vagy mesterséges körülmények közt termesztett.Már a Queen is megénekelte:
Érdekes egyébként ez a nagy mennyiség. Én ugye még 30 sem vagyok, de emlékszem, hogy gyerekkoromban, úgy kb 20 éve sokkal jobban lehetett találni. (főleg harmatgombát, abból nagyon keveset látok már) Falun élek, de sajnos eltűnt sok legelő, ugye anno rengeteg jószág volt,manapság pedig nincs, így gombát is jobban találtunk. Egyszer az egyik erdő szélén rengeteg pecért találtunk, emlékszem, hogy a szatyor kevés volt, még a pólómat is levettem, hogy haza tudjuk vinni, annyi volt, életembe nem láttam még ilyen mennyiséget.
Eszembe jutnak a régi szép idők, amikor a Moszkva tér még nem Tamás Gáspár Miklósról, hanem a gombaszakértőkről volt híres...
Gyermekkoromban rengeteget kirándultunk a Pilisben, és a budai hegyekben /szinte minden hétvégén/. Egyszer, a fene tudja miért, savas eső, vagy akár Csernobil, miatt, de négyzetesen megnőtt a gombák száma, /életemben ennyit még nem láttam/ tényleg, a szögletestől,a lyukas közepűig, /talán még Árpád sávos is volt/ mindenféle ott kellette magát a "kék jelzésen"...
Természetesen "fekete öves" turista családunk sem tudott ellenállni, és a legbarátságosabb kinézetűekből, egy szatyorra valót összeszedtük.
Biztos ami biztos, hazafelé azért megmutattuk a gombaszakértőnek,- Fatertól, rövid kézitusa után, még az Aranypókos szatyrot is elvették /ami akkoriban Bulgáriában csodafegyver volt/ és a Trabant rendszámát is felírták:)