A magyar konyha annyira színes ilyen téren, hogy borzalom. Ahogy lebbencset és öhömöt is ezer féle képpen lehet csinálni. Nagypapám ehte tót aki arra esküszik, hogy Ő az ősöktől úgy tanulta a lebbencset, hogy a szalonnát lepirította, zsírjában a tésztát is, aztán só, esetleg néha ha jó év volt akkor piros paprika, só aztán vízzel fel és megfőzni. Elég puritán verzió :)
ezért tartom szerencsésebbnek bográcsozáskor mindig utólag adni nevet az ételnek és nem előre.
a múltkor elkövettem azt a hibát, hogy azt mondtam a többieknek, hogy paprikás csirke lesz. aztán mivel közben nagyon bebasztunk és a hús szinte teljesen lefőtt, mikor a tejfölt hozzáadtam, módosítani kellett a koncepció elnevezését utólagosan csírkefőzelékre.
ezt a változatot ismerem én öhömnek, teljesen cipószerű, ropogósra lehet sütni, ha valaki jól tudja forgatni. de mondom, rengeteg változata van. amit én írtam, azt nevezik öreg lebbencsnek is. egyébként anyai ágon én is debreceni vagyok. sok rokonom él ott.
itt a hajdúságban a puszta embere sokkal egyszerűbben főzi a slambucot:
a kockára vágott szalonnát jól kisütjük, ehhez adunk vizet és a krumplit, sóval, esetleg kis csípős paprikával (nem őrölt!!!) ízeítjük. mikor a krumpli majdnem megfőtt hozzáadjuk a lebbencstésztát, addig főzzük amíg a leve elfő. eddig lehet kavargatni. mikor az egész összeállt lassú tőzön forgatjuk, hagyomány szerint 32-szer, így a slambuc külseje megpirul, gyakorlatilag egy réteg alakul ki rajta, ez a legfinomabb, lehet ropogtatni
Főzés közben házipáleszt és sört, kaja után sört iszunk
sokféle változata van mindkettőnek. én úgy tudom, hogy mindkettőben van szalonna, ugyanis szalonnazsíron kell a lebbencstésztát megpirítani, viszont kolbászt csak a slambucba szoktak tenni. az öhöm vagy öhön az egy kicsit egyszerűbb változat. én ha slambucot készítek, akoor így szoktam:
apróra vágott füstölt szalonnát jól kisütöm, kiszedem a tepertőjét, a zsírban aranybarnára sütök egy fej hagymát apróra vágva egy jó csipetnyi köménymaggal. én a kicsire felvágott kolbászt is ekkor szoktam megsütni. ezeket is kiszedem a zsírból és félreteszem a tepertőhöz. (ez a pirult hagymát, kolbászt és tepertőt vissza kéne majd rakni, ha lesz még belőle mikor eljön az idő...) ebben a zsírban a lebbencstésztát egyenletes kis tüzön folyamatos kavargatás mellet szép világosbarnára lepirítom. aztán megszórom pirosparikával, kicsi borssal. belerakok 5-6 krumplit vékonykarikára vágva, sózom, visszarakombele a kisült hagymás, kolbászt tepertőt és felöntöm annyi vízzel, hogy legalább duplán ellepje. rakok bele vagy két cokára vágott paprikát meg vagy 2 meghámozott paradicsomot. kb egy félórát kell még neki főni, ilyenkor már kavargatni nem szokták, csak forgatni. de én szoktam kavargatni is mert én pék vagyok. csak akkor nem kavarom, ha úgy készítem, hogy a levét teljesen feligya, elfője, akkor csak forgatom, hogy ne törjön az étel. de én úgy szeretem ,ha van egy nagyon pici leve. kb egy óra alatt kész, közben meg kell inni legalább négy fél törkölyt, szílvát, barackot, izlés szerint, utána pedig annyi bort, amennyit csak bírsz.
Hmm...erre már én is gondoltam, nagyanyámék kertje tele van éti csigával...
és tényleg nem hülyeség, múltkor még Gordon Ramsay is erre ösztönözte a népet adásában
Forralás után kioperálásuk a házukból csipesszel, a farkuk levágása a pirítás előtt.
2008-05-20 16:35 |
#770
A leendő áldozatok közelről.
2008-05-20 16:32 |
#769
Csigapörkölt Jeti módra.
Végy a kertből 40-50 nagyobb csigát, végy egy kisebb kuktát, töltsd fel félig vízzel, tégy bele egy csokor petrezsejmet, egy evőkanálnyi oreganot és egy evőkanálnyi sót. Tedd bele a lemosott talpú csigákat és a felforrástól számítva 30 percet forrald, majd vedd ki őket és csipesszel húzd ki őket a házukból és a fekete, hátukról nőtt farkukat vágd le, dobd ki! A talpukat tedd teflon sütőtálcába és egy púpos evőkanálnyi vajat tégy alájuk, szórd meg őket kevés borssal, jóval több gírosz fűszerrel, valamennyi sóval, fél deci tokai asszuval, vagy más fehérborral és pirítsd meg őket valamennire, majd pirítóskenyérrel és sok bor kíséretével zabáld fel őket, mint egy kiéhezett disznó!
Sok nélkülözhetetlen, jótékony hatású nyomelemet tartalmaznak, fínomak és INGYEN vannak a gáztűzhely fogyasztásán kívül.
nevezik öreglebbencsnek is vagy öhömnek, bár a slambuc nem ugyanaz mint az öhöm, mert a slambucba kolbászt is tesznek. egyébként sűrű, lebbencs szerű étel, bográcsban az igazi
Pécelen voltam a hétvégén. Bor napok voltak főző versennyel egybekötve. Hodi barátomék hívtak meg enni-enni és segíteni a Szent Korona Bérkilövő Társaság sátraiba. Több kategóriában is lehetett indulni, miszerint: vadász ételek, paraszt ételek és magyaros/házias ételek.
Nálunk ami főtt: tejfölös-mustáros őpörkölt, kanász pörkölt(disznó fej, fül, orr, farok, köröm), slambuc, harcsapaprikás túróscsuszával. Ami nem főtt de volt: jópár liter szilva és megyy pálinka. Nagyban hozzájárult a közönségdíjhoz :))))
Ebből a vadászételek első helyezettjét és a magyaros ételek második helyezettjét vitte haza baráti társaságunk.
mielőtt felzabálom az iszapot, előtte mindig közlöm a mikroorganizmusokkal, hogy legyenek szívesek a saját érdekükben új szálláshelyet keresni maguknak. aki esetleg ezt zokon veszi, azokat igyekszem minél humánusabban meggyőzni arról, hogy létfentartásomhoz szükséges a napi iszapom elfogyasztása, nekik pedig új iszapot keresek.
de az utóbbi időben gyakran fogyasztok mesterségesen előállított szervetlen vegyületeket, de csak ha biztos vagyok abban, hogy az előállításukkal semmiféle biológiai kárt nem okoztak.
Te szívtelen! Mi lesz az agyagban éló mikroorganizmusokkal?! Felzabálod az iszapot és nem gondolsz arra, hogy sok élőlény télen vagy szárazság idején itt talál menedéket!
Milyen jogon ítélkezel az egysejtűek felett mi?!
emlékszem gyerekkoromban egy csomó káposzta élt minden felé. aztán jöttek az orvkáposztagyilkosok, és szinte az öszeset kiírtották puszta szórakozásból... ma meg már alig látni szabadon élő káposztát! micsoda szemétség! hát van nektek lelketek? én csak hideg agyagot eszem, legfeljebb ha néha egy kis iszapot...
ejnye! nem szabad szegény káposztákat megenni! hát milyen barbár népek vagytok ti? hát van nektek lelki világotok? megölni szegény káposztát, csak azért hogy teletömjétek a beleteket a leveleivel? káposztagyílkos banda!
amit ma csinálnak az nem vadászat hanem inkább őzek leölése... Most abból áll hogy befognak egy állatot elengedik fut egy kicsit és lelövik.. Sajnos már láttam 1x ilyet
az alábbi szösszenettel csak azt akartam szemléltetni, hogy a hivatásosok követik el a nagy hibát, hogy a pénzért cserébe engedik "kibontakozni" maguknál az ilyen faszokat.
öreg barátom egyszer megállította a hajtást, hgoy rászoljon az egyik újgazdag nagyszájú emberre. lekapta a hajtóvonal elött a 10 körméről az embert. vadászat utána hőbörgött neki. másnap visszajött és megköszönte, hogy ézhez térítette és szeretne mellette vadászni, hogy tanuljon tőle egy kis vadász etikát.
Nem tudom Te merre laksz wazze de felénk nincs "kiírtva" a vadállomány, sőt az utóbbi években elszaporodott a gímszarvas is, ami nem volt jellemző. Vagy lehet errefelé kevesebb "műmájer" lakik mint feléd..?
Na mindegy, ne legyünk képmutatóak, egy csomó embert hallottam már így vélekedni aztán pedig kétpofára falta a vaddisznó pörköltet az őzhúst és a vadnyulat...
nekem nem a hivatásos vadászokkal van bajom, hanem pont az olyan seggfejekkel, akikről te is írtál, meg az orvvadászokkal, akikből szintén nem kevés van
csakhogy!!!! az ember nem attól lesz hülye mert vadász lesz. aki hülye nem normális fasz, az vadászként is az lesz...
nae kéremszépen. Mi lőhető? Ha területes vadász vagy akkor ugyebár a VT által megszabott kvótát lőheted ki a társaiddal együtt. Ezt általában a VT leadja a minisztériumnak már 5-6 évre előre, a gazdálkodási tervet. Ha terület nélkli vadász vagy, vagyis bérkilövő akkor meg ugyebár a kisérő vagy hivatásos vadász ott áll melletted és mondja, hogy mit lehet meglőni.
Na és itt kezdődik a gond merthát fejétől bűzlik a hal! Mindig a hivatásosok vagy a VT elnöke dönti el, hogy melyiket lehet lőni. De ha jön egy vendég és letesz szép summát, hogy én már pedig ezt meg ezt fogom lőni, akkor kevés az a hivatásos aki azt mondja, hogy fiam ezt már pedig nálam nem mert védem.... biza ilyenkor mindig azt mondják, hgoy alig tudják fizetni a vadkárt így kinyalja a részeg vendég seggét. Nincs aki az ilyen részeges disznókat lekapná a 10 körmükről és egy morális fejmosást kapnának. Na ezért tehetik meg amit leírtál. Mert a vadásztatók szemet hunynak felette.... ufff
mellesleg ha Isten is úgy akarja szintén hivatásos vadász leszek nem is olyan sokára.
ezért mondtam hogy a vadgazdálkodásmás téma. van vadőr/vadgazdálkodó komám, aki 6500ha területen dolgozik. ha kell eteti az állatokat, gondozza, figyeli és ismeri a vad állományt. tudja ha valamelyiket ki kell lőni, akkor azt miért kell. ezzel szemben a hobbyvadász kimegy az erdőbe, jobbik eset ha nincs annyira berugva hogy nem a kutyáját lövi le, aztán fusson akinek kedves az élete, ha az utolsó pédány az se baj, jó lesz őzkolbásznak, elfér a fagyasztóba ugye. erdőszélen, folyóparton lakom mióta az eszem tudom. gyerek koromban az őzek gyakran beszaladgáltak a kertünkbe. mára ezek a műmájerek kiírtották mindet, sőt szinte mindent ami mozog. nem vagyok vega, miért lennék? ne keverjük össze az emberi fogyasztásra történő állattenyésztést a vadon élő állatok öncélú kipusztitásával, mert kurvára nem ugyanaz a két dolog.
Abszolut nem értek veled egyet, ugyanis a nagyvad vadászat egyáltalán nem erről szól!!
Van olyan, hogy selejtezés, a beteg vagy hibás trófeájú vadat lövik ki és természetesen van, hogy a megfelelő ivararány és létszám miatt lövik le.
Mert akkor ezek szerint a házisertést a nyulat a juhot de sorolhatnám még, sem eszed meg ugye? Vagy azokat már nem sajnálod annyira....?
Mester!!!..lehetetlen hogy még nem fogyasztottál vadhúst.pedig
az utak mellett sokszor, nagyon gyönyörű "őzikék"szoktak lesben állni...én imádom a mellehúsát az ilyen dögnek!!
én inkább embervédő vagyok, mint állatvédő.bár az állatkinzást elítélem, de egy józan mértékű halászást-vadászást természetesnek tartok.(Az más kérdés, hogy sokan szemét módon kizsákmányolják a természetet)
én nem eszem vadhúst.
sokkal jobban szeretem a természetet attól, hogy vadon élő állatokat csak azért leöljek a természetes élőhelyükön hogy felzabáljam a testüket. a vadgazdálkodás más dolog, de azokat a vadászokat sem tudom megérteni, aki hobbyból vadászik, mert ugye milyen jó buli puskával fejbeküldeni egy védtelen állatot csak úgy szórakozásból... hú de menő csávóság
Én is szoktam vaddisznót és őzet enni néha, mert muterom unokatesója szokott vadászni.
A zöldségfélékkel kapcsolatban egyetértek Miszter Sztóksszal abban, hogy nagyon finomak a friss zöldségfélék nyersen.
Kimegyek a kertbe, kihuzok egy karalábét, meghámozom és megeszem nyersen.(ugyanigy káposztát, répát, stb)
Én is falusi ember vagyok és gyakorlatilag a saját "termésünket" fogyasztjuk, így könnyen elkerülhető, hogy valami bolti hamis szart etessenek meg velünk.
Na meg persze jóval olcsóbb is így minden..(nem mellékes)
Igaz disznóhúst nem nagyon fogyasztunk max. vaddisznót (vadászok) inkább baromfit azon belül is nagyon bejött a pulyka nekünk.
Basszus volt olyan pulyka, ami 25 kg-ra megnőtt csak a melle volt kicsontozva 11 kg!!!
Utánna lehet számolni 1200-1300 ft/kg a boltban..
Nekünk ennek töredékéből kijött!
A téma egyébként nagyon érdekes, mármint hogy hús vagy nem hús.
Én is sajnálom az állatokat, amikor elveszem az életüket, de mit lehet tenni?
(mellesleg nekem is kedvencem a disznófül meg a bőr na meg az abaléből kiszedett friss főtt máj..)
Elfelejtettem tegnap mondani, hogy a bibliai mértéktartás nem arra vonatkozik, hogy hányszor együnk húst havonta.
Sőt, nem is a hús-evéssel kapcsolatos, hanem magával az étkezéssel, tehát mindenfajta ételre-italra vonatkozik a mértéktartó étkezés.
Tehát minden nap mértéktartóan kéne étkezni, nem falánkan.
Amugy ez nem "törvény", és nem is "parancs", inkább olyan mint egy jelzőtábla, amely jó irányba mutat.
Nem kell lelkiismeretfurdalásnak lenni, ha néha kicsit többet eszünk az átlagosnál, pl. egy lagziba, vagy születésnapi bulin,stb.
az eszkimók?
ők túl sok olajbogyót meg brokkolit nem tudnak termeszteni...
lentebb írtam, hogy az nem bűn ha valaki a környezete adottságait kihasználja és azzal harmóniában él...
az erdőben vannak vadak, lehet állatokat tenyészteni meg növényeket termeszteni... itt a lényeg az egyensúly...
és az egyensúlyt az ember önzősége borította fel, hogy szeretetnek nevezett önzőségből kalitkában meg ketrecekben tart állatokat, életterüktől távol...
ez nagyobb bűn mint kilőni egy állatot, vagy az ólból kihúzni egy hajnalon és kolbászt faragni belőle...
mert a hobbi papagájozásnak meg kutyulimutyulizós pincsizésnek tényleg semmi értelme...
de a kutyulimutyulizósok magukat állatbarátnak nevezik...
valaki feldobta tegnap-tegnapelőtt hogy azt utálja hogy lelkiismeretfurdalást próbálnak kelteni benne azzal hogy megeszi az állatokat. meg hogy egyes vegák, semi-vegák, vegánok milyen agreszívan próbálják meggyőzni őket arról hogy ne egyenek húst. szerintem aki "húsevő" az is legalább ugyanannyira próbálja rábeszélni hogy egyen húst. ugyanúgy jelzőkkel illeti "csökött leszel", "anyád erre tanított", "puhány szar" meg hasonlók... szóval ezen felesleges háborogni.
Igazad van, tényleg sok bűn van ezzel kapcsolatban a világon!
Én viszont falun lakom,nagyszázalékban saját csirkehust eszek, amelyek saját termelésü tengerit (kukorica) esznek, meg permetezésmentes zöldnövényt.
Disznóhust is háznál veszek,amit saját tengerivel, meg legeltetéssel tápláltak.
Persze elkrülhetetlen, hogy néha ne egyek pl. Pick szalámit, vagy valami boltit cuccot.
Viszont arra is van válasz a bibliában, hogy mi van akkor ha pl. valaki "bűnös" húst eszik.
Abban az időben árultak olyan húsokat a mészárszékben ami bálványáldozati hús volt,tehát az állatot nem Istennek áldozták fel, hanem bálványoknak, démonoknak, ördögöknek,stb.
Az ilyen bálványáldozaton való részvételt szigorúan tiltotta Isten az ő népének, de viszont azt mondta, hogyha ilyen áldozatból való hús kerül a "húsboltba" és keresztények (akár tudatlanul is) megveszik, semmi bajuk nem lesz belőlle, mert hálát adnak Istennek a húsért, és ezzel a hálaadással elismerik, hogy az állatot Isten teremtette.Isten meg ugy rendelkezik teremtménye felől, ahogy akar.
Hála ide, vagy oda, akkor is bűn résztvenni a bűnben. Az is bűn, mint már lejjeb többször említettem is, hogy nagy húsfogyasztó országok kizsákmányolják a "fejlődő államokat" többek között azzal is, hogy a vágóállataiknak ezekből az országokból importálják be a gabonát. Ezzel tönkreteszik őket, és persze az ottani embereket. Azért importálják be, mert ők saját maguk számára már nem tudják fedezni. Egy szarvasmarha 300 kiló húst ad, de 3000 kiló gabonát eszik fel addig. Egy ember egy adag hússal tehát 8-9 ember életét menthetné meg. 3 milliárd ember éhezik, naponta százezer gyerek hal meg egy olyan bolygón, ami bőven el tudna látni élelemmel 12 milliárd embert is. A mértéktelenség többféle szinten értelmezhető. Például ha havonta 1-2 alkalommal eszünk húst (na jó, legyen 3-4), akkor már rengeteget tehetnénk. De nem ez megy... és innentől, akárhogy is nézed, nem a biblia törvényei szerint mennek a dolgok. Mit gondolsz?
a nyál összefut a számba, ha a frissen perzselt, megtisztitott disznófülére gondolok!
Minden disznóvágáskor, ha lehetett, az összes fülét én ettem meg, egy pici só rá..
Ugyanigy bőrét is ettem
A feleségemnek elmeséltem, hogy ilyeneket ettem disznóvágásokkor, erre azt mondja nekem egyem meg a bőrtáskáját, vagy egyek cipőtalpat!
Szerintem az "arcátlan kizsákmányolásra" nem adja áldását Isten.
Az étkezést több szemszögből is lehet nézni.
A bibliai szemszög szerint "minden jó, ha hálaadással élünk vele", és "az étel megszentelődik a hálaadás által"
Sőt, azt is mondja, hogy "nem az fertőzi meg az embert, ami a száján bemegy, hanem ami kijön."
Ezt arra mondta Jézus, hogy a negatív töltésű szavaink(vagy hitetlen szavak, gyülöletes szavak,stb) visszahatnak a test és a lélek állapotára.
Az étel meg megszentelődik, hogyha hittel adunk hálát mindenért.
Egy keresztény misszionáriusnak az ivóvizét megmérgezték az ottani lakosok, és várták, hogy mikor esik holtan össze.
A misszionáriusnak semmi baja nem lett, mert mindenért mindig hálát adott.Az ottani lakosok félve mondták el a misszionáriusnak mit tettek, ugyanis az eset hatására elkezdtek hinni a misszionáriusnak,hogy valóban mindenható az ő Istene.
EZT SENKINEK NEM AJÁNLOM, HOGY KIPRÓBÁLJA,MERT KOMOLY HIT NÉLKÜL TRAGÉDIÁHOZ VEZETHET!
Tehát csak annyit akarok mondani, hogy a testi egészséget,nemcsak az étel határozza meg,hanem a lelki,szellemi,hitbeli állapotunk is.
Természetesen az is benne van a bibliában,hogy étel,ital tekintetében mértéktartóak legyünk, ne falánkok!
De ha mértéktartóak vagyunk hálaadással,az étel megszentelődik és semmi bajunk nem lesz tőle.
Az igaz viszont, hogy ezt egy "nem keresztény" ember nem fogja betartani.
"Ha Isten nem akarta volna hogy húst együnk, nem találta volna ki a mustárt."
Választott neved alapján feltételezem, tudod ki monda ezt.
(kettőspontmínuszzárójelbezárva)
Szerinted Isten áldását adta erre az arcátlan kizsákmányolásra, ami ma művelnek az állattartók? Jogosan történik mindez? Ha erre azt mondod, hogy igen, akkor nincs is több kérdésem