én totál megértelek. de hidd el ha lejönnél velem balatonra és reggel kilovagolnánk úgy, hogy csak délre jövünk vissza, bármit megennél amit eléd tennének és áldanád Istent azért a finom étekért. és mikor este készülne a sül hús a baáti borozgatás közben megtanulnád értékelni... ez rossz szó... megértenél minket. ez a jó szó. megértenéd mi miért szeretjük ezt. (nem a zsíros kaját...:) )
Az hüjeség ha egy topicban végre nem lenne karate? Főleg ok nélkül?
Nem akarok megmondónak tűnni, de sokan emlékeznek még biztos a sűrű, leszaromos, "ifjonti" időszakra, amikor tökmindegy volt mi megy be, legyen az kaja-pia de eljön az az életkor, amikor a csendesedés miatt már másra is jut figyelem! Például a jó kajákra ebben nincs semmi tudományos, enni kell!
az íz nem a lényeg, hiába örül a család (sok család örül, és határtalanul élvezi a sok sós-zsíros kaját, aztán nézd meg a mai 50-eseket, mennyi gyógyszert szednek /magyar fogyasztás: 450milliárd ft/év/- kívánom, hogy veletek ne ez történjen!)
nekem sem sport a zene, viszont a megfelelő fejlődéshez tanulni kell (mint a suliban, hiába nem sport a matek) és mivel nekem ez fontos, így beépítettem a napirendembe, mint más a tévézést.
nyegyven percig szedegeted a madáretetőből a magokat? az a süllő recept amit lentebb írtam egy óra alatt megvan, és amíg sűl készítek hozzá egy olyan salátát hogy behidalsz az élvezettől.
én úgy vagyok vele: amit megkívnáok valszeg azért kívánom kmeg mert a szervezetemnek szüksége van rá.
lehet le kéne adnom a súlyomból de hát ha egyszer jól érzem magam.... vérnyomásom orvosi szaklapba illő, vérképem tiszta és nem pirulok ki attól ha meg kell emelnem két kilót. én jól érzem magam így.
én ha főzök, nem csak magamnak főzök, és igazán nagy öröm, ha azt látom a feleségem és a gyermekeim arcán, hogy mennyire ízlik nekik amit készítettem. ez minden időt és fáradságot megért számomra. a tévét meg leszarom, a szgépet otthon be sem kapcsolom, a melóhelyemen elég belőle. a zene sem sport számomra, hogy időre gyakoroljak, ha van kedvem játszom, ha nincs, akkor meg nem.
"a hozzád hasonló embereknek megváltás lenne ha feltalálnák a kaja kapszulákat"
Isten őrizz, szeretek enni
" abba is gondlj bele, hogy a különböző magvak mennyi energiát adnak neked egy aranyos 5-6 órás hajtó vadászatra netalán egy egész napos bringa túrára, netalántán egy fizikai munkára."
A magvak nem adnak energiát, az a szénhidrát szerepe...
"kurva olaszok szinte csak szénhidrátot zabálnak és mégis tovább élnek mint mi."
én a napi kajámat elkészítem 40 perc alatt, mialatt mondjuk gyakorlom, vagy ilyesmi -néha szépen oda is égetem, ha ottfelejtem (nem hinném, hogy ennyi ideje nincs valakinek, bezzeg tévézésre, netezésre van)
ez is egy látás mód. de kérlek engedd emg nekem, hogy én az ízeket élvezzem mint más egy szép tárlatot.
a hozzád hasonló embereknek megváltás lenne ha feltalálnák a kaja kapszulákat. bekap aztán kész. én azért szeretem azt, hogy kimegyek a piacra és kiválogatom a szebbnél szebb alapnyagokat. esetleg aznap magam lövöm meg a vadat és zsigerelem így tudom mit teszek az asztalra. és, hogy minden egyes alkatrésznek külön jól érezhető az íze és tulajdonsága. és itt jön a művészet, hogy a szerepüket is megtalálta. és amikor a fűszereket behozod mint karmestert akor tényleg csak rendezze az ízeket, ne elnyomja.
és hidd el: nem kell bemutatni az egészséges étkezést. de abba is gondlj bele, hogy a különböző magvak mennyi energiát adnak neked egy aranyos 5-6 órás hajtó vadászatra netalán egy egész napos bringa túrára, netalántán egy fizikai munkára.
ez az egészséges táplálkozás című történet a fogyasztói társadalom elsatnyulásának és eltunyulásának hatalmas mellékterméke amit gyönyörűen ki tud használni az adott kereskedelem.
Bio cuccokrólü is tudnék mesélni mint mezőgazdász. mi bio azok közül amirpől Te azt hiszed. én csak annyit mondok, hogy mindenki mondja, hogy így okos szénhidrát meg úgy... kurva olaszok szinte csak szénhidrátot zabálnak és mégis tovább élnek mint mi. nagyapám falun csak olyat evett amitől az orvos most titlt mindenkit meg amitől a bio-panel-bélű emberek kifekszenek. és lám ezek a kaják adtak neki energiát az egész napos fölmunkához és az öregnek jöbb orvosi eredményei vannak szinte mint nekem.
szóval nem kell elmenni semmiből a végletekig. enkem ez a véleményem. és mielött megtámadnál: hidd el tudom, hogy mi jó az emberi szervezetnek és miben milyen tápértékek és anyagok vannak. lehet jobban mint Te. és lehet éppen ezért nem érdekel annyira :)
te akkor a lényegét nem érted:
ha te főzöl, tudod hogy mit főzöl. használj egészséges alapanyagokat, annyi és olyan zsíradékot és szénhidrátot amennyi szükséges. én vidéken élek, kis konyhakertem is van, és semmit nem permetezek, vegyszerezek. hétközben az embernek nincs ideje főzögetni, azt eszi amit a menzán, kifőzdében, étteremben, eléraknak. de ha hétvégén főzök, akkor meg tudom válogatni hogy mit egyek meg. meg kell találni a harmóniát abban, hogy azt és annyit egyél, amennyire szükséged van, és a lehető legfinomabbra készítsd, miközben az egész folyamat kellemes időtöltés legyen, ne konyhai robot munka
Szerintem nem olyan. Sokak szerint a kajálásban az a lényeg, hogy minél finomabb legyen. Pedig nem, mert az étkezés eredeti funkciója pont az, hogy tápláló legyen, ugyanis a létfenntartáshoz nélkülözhetetlen a tápanyag.
Tehát hiába készítenek a tévében a szakácsok mindenféle ínyenc baromságot, tápértékében kb ugyanolyan szenny, mint a mekdonáldszos koszt...
A szervezeted nem tesz különbséget kaják között, neki csupán a megfelelő tápanyagok kellenek, amiket felhasznál (szénhidrát az energiához, fehérje az izmoknak, víz és zsír a szöveteknek, vitamin és sáványi anyag a sejteknek és az idegrendszernek), a többit kifosod... rosszabb esetben elraktározod zsír formályában, aztán szépen elhízol és egy csomó betegséged lesz életed második felére és gyógyszerfüggő leszel. Nem hiába vannak úgy elhízva a szakácsok is a béna főzőműsorokban...
Ez olyan, mintha a kocsidba benzin helyett étolajat öntenél... azzal is működik egy ideig úgy, ahogy, de a kocsiba nem az kell.
Lehet, hogy a legtöbb laikus azt hiszi, hogy jó az a táplálkozás, amit folytat, de nagyon nem. Ez egy hatalmas biznisz, ahol az emberek egészsége nem szempont.
2-300 éve az olyan civilizációs betegségeknek még nyoma sem volt, mint magas vérnyomás (ez pl nem is betegség, csak egy tünet, mégis annak kezelik), cukorbetegség, stb... 100 éve az emberek évente 2 kg cukrot ettek, ma meg 50 kilót. Ezt is finomított formában, amit a szervezet nem tud befogadni és felszívni ekkora koncentrációban (95%, míg a répacukoré 20%). Akkoriban nem voltak finomított kaják, azt ették, ami a természetben jelen volt: gabonák, magvak, zöldségek, gyümölcsök, hús. Nem génkezelt és permetezett, stb.
Ma meg ez a divat... mondom nagy biznisz és ma csak ez számít.
Jó, ha finom a kaja, de ez inkább az emberi vágyak és az ego kielégítése, mint értéket adó szellemi/lelki művészet...
mert az alföldön inkább a paradicsomos változat az elterjedtebb, és annak az aljára nem tesznek savanyú káposztát. keresztanyám, aki debreceni, egész pici kis háromszög alakú gombócokat tölt, rizzsel készíti, füstölt hús nélkül és paradicsommal savanyítja a levét, azt a változatot is nagyon szeretem.
egyébként a főzés is olyan mint a zenélés. művészet. gyerek korom óta iszonyat szeretek a konyhában ténykedni és sürögni-forogni. fél család szakács és a család baráti köre is. így keresztapámnál jól ki tudtam tanulni a magyar és olasz ételeket, Pisti barátunktól aki az intercontinentalban chef pedig a művésziebb, kisit elvonatkoztatottabb főzéást és a keleti konyhát. főzni maga a művészet.
tervem, hogy kimenjek francia országba, hogy tényleg megtanuljak főzni. a francia konyha főzni tud nem pőedig recepteket megcsinálni. kettő közt van különbség
árpagyöngy, rizs helyett kerül a gombócba, és ha az aprójába is szorsz, akkor nem kell berántani. így nem raksz bele egy csomó felesleges lisztet, mégis sürüsödik a leve, a lisztesrántás meg felesleges, hiszen úgyis eszel hozzá kenyeret.
Biztos nem veszítesz vele. Eddig mindenkinek ízlett.
Egyébként sokan ott kúrják el a rakott krumplit, hogy hagyják kiszáradni, meg megpirulni a tojást, aminek egy gumiszerű, kemény, rágós fosszar lesz a vége.
Ezért rakom minél lejjebb őket, de úgy hogy azért arányos legyen az elosztás.
másik kedvencem:
kell hozzá kb egy kg süllő filé, de fagyasztott tengeri halfilé is megteszi. a hal szeleteket párórát tejben áztatom. aztán picit megszórom vegetával, tepsibe rakom, szeletenként egy-két gerezd fokhagymát összetörök és rápakolom, kiskanálnyi vajdarabokat teszek a halakra, kevés fehérbort és pici vizet öntök alá, alufóliával lezárom a tepsit, aztán sütőben közepes hőfokon kb 45 percig, majd leszedem a fóliát és még legalább 15-20 percig sütöm. mindenféle zöldség köret, rizs, primőrsaláta illik hozzá, és egy üveg móri ezer jó
-1-1,5 kg krumpli
-2 közepes fej vöröshagyma
-1 konzerv gombafej (kisebb fejekkel)
-Kockázott bacon szalonna
-20-30 dkg normál házi vagy házias kolbász, de ne füstölt legyen és ne lángolt
-1 nagy tejföl
-2,5-3dl tej
-5-6 főtt tojás (de ízlés kérdése)
Előkészület:
A krumplit megmossuk, meghámozzuk és egyenlő vastagságúra karikázzuk. Én 7-10mm vastagra szoktam.
Hagymakarikákat készítünk (lehet fél karika is). Közben a gombát le kell csepegtetni. A konzervgomba azért jó erre a célra, mert kicsit savanykás és feldobja ezt a kaját. A kolbászt karikákra vágjuk. A tejföl jó 3/4 részét felhígítjuk kevés tejjel, hogy konnyen önthető, de még sűrű maradjon.
Elkészítés:
Nagyon kevés olajat öntünk a jénai aljára, a tenyerünkkel bekenjük a teljes belső felületét. Jöhet egy sor krumpli, de annyi, hogy éppen ne lásd a tál alját. Következik a hagyma, utána tojás, gomba, kolbász és legvégül a szalonna (fontos, hogy ebben a sorrendben és a szalonna felül legyen, mert mikor elkezd csöpögni belőle a zsír, átjárja a gombát, amitől orgazmálni fognak az ízlelőbimbóid).Ezt most leöntjük jó vastagon a hígított tejföllel. Ezt mégegyszer megismételjük. A második sort ha szépem lefedtük krumplival, az egészre öntsük rá a maradék tejet (1,5-2dl). Ez le fog csorogni az aljára és a krumpli ebben fog párolódni. Nyami...:)
Ezután a maradék tejfölt még ráöntjük a tetejére, hogy az se száradjon. Lefedjük a tálat a tetejével, vagy ha nincs neki, jó az alufólia is.
A sütőt előmelegítjük mittomén hány fokra, de a lényeg, hogy egy órán belül látnod kell az alján, hogy vígan rotyog. A berakástól számítva erős 1,5 óra alatt elkészül. 20 perccel elötte vedd fel a fedelet, had piruljon a teteje. Ekkor azt is tudod ellenőrízni, hogy átfőtt-e a krumpli.
Jó étvágyat!
naná, imádok főzni. kedvencem a töltött káposzta, számtalan változata van, tájegységenként különböző. ahogy leginkább szeretem, párszóval: sovány sertéscomb, minimális fűszer, kevéske só, a darálthús kb 10%-a füstölt tarja, gerslivel, aprója savanyú káposzta (nem árt kicsit átmosni, hogy ne legyen túl savanyú), a gombócok kelkáposztába töltve. oliván egy fej apróra vágott hagymát lepirítasz, pici parika, ebbe kerül alulra egy réteg savanyú káposzta, megszóród egy kis gerslivel, kockára vágott füstölt hússal, ezt körberakod a betöltött gombócokkal, rá mégy egy kis aprója és gersli, kicsi meleg vízzel felöntöd. legalább három órát kell főnie, kavarni tilos, csak forgatni. hidegen, melegen is király kaja, bográcsban is isteni, de figyelni kell, hogy ne legyen alatta csak gyenge tűz
amúgy komolyra fordítva, lehet, hogy most még semmi bajod, csak az a sok zsír a szád szélén azért nem túl jó (nem csak az elhízás miatt, hanem mert lerakódik majd az érfalaidra, azok összeszűkülnek, elzáródnak, és mondjuk 40-50 éves korodra magasvérnyomásod lesz, ami növeli az agyvérzés és a szívkoszorúér-elzáródás kockázatát)
lehet, hogy ez ilyen demagóg szövegnek tűnik, de szerintem azért nem ártana odafigyelned, persze te tudod
Én húst eszem hússal, és úgy szeretem, ha csöpög a zsír a szám szélén, ha eszem.
5 éves koromban voltam utoljára kórházban mandulaműtéttel.
Azóta a legsúlyosabb betegségem 39,6 fokos láz volt.
Huh, micsoda topik...
Én az egészséges táplálkozás híve vegyok a barátnőmmel együtt, nem eszünk feldolgozott, szarrá finomított kajákat (cukor, fehérliszt, telített zsír, felvágott, egyéb vackok ), helyette sok gabonát (barnarizs, zabpehely), olyan húsokat, amik nem zsírosak (csirke, pulykamell), tehát minőségi szénhidrátot, fehérjét és minél kevesebb telített zsírt; természetesen minden nap 5-ször legalább. Ezek sem a legegészségesebbek, mert biohúsra sajna nem telik... de sokkal jobb, mint amiket ezek előtt összezabáltam Ezeket megfőzni sem nehéz, úgyhogy jee. Ja és vitaminokat is zabálok (ez is egyfajta kaja), mert mai gyümölcseink vitamintartalma = 0 (beteg 3 éve nem voltam)
Vesszen a mocsok kaja!!!
Elnézést, ha úgy értetted, hogy egy kategóriába soroltalak a kutya- és macskaevőkkel, (azért az egy egész más tészta) egyáltalán nem úgy értettem. Tudom, hogy a nyúl is haszonállat, és tisztában vagyok vele, hogy nem tartozik egy kategóriába a kutyával és macskával. Nagyon sok ismerősöm megeszi, csak én vagyok ilyen hülye, hogy máshova kategorizáltam. Ezzel most nem arra akartam kitértni, hogy szadista meg állatkínzó, aki megeszi a nyulat, mert az is azért van, csak nekem nem megy. Viszont aki a kutyát meg a macskát megeszi, azt tényleg elítélem. Ennyi.
hát ez bocs hüleség, mármint, hogy egy kategóriába soroltál a kutya, meg macskaevőkkel! meg aztán más megenni a dísznyúlt, meg a házinyúlt és a vadnyúlt! de az más tészta, hogy neked tabu...rendben, csak valahogy fura, hiszen tulajdonképpen a nyúl nem hasonló, mint a macska, meg a kutya!
és a csirkét, meg a disznót? a nyúl nem egy kategória a macskával, meg a kutyával hejj!!! itt valami tévedés van, az nem ugyanaz, ennyi erővel akkor egyik állat megevése között sem lehetne különbséget tenni!
palacsintapalacsintapalacsinta!!! házi nyúlból tejflös paprikás, sült házi nyúl, töltött házi fiatal galamb, tavaszi tejfölös zöldborsóleves házi galambból és folytathatnám a sort....annyi kedvenc kajám van :)
1. Vegyünk egy pulykát!
2. Egy pohár unicum.
3. Tegyuk a pulykát a sütőbe!
4. Meg két unicum.
5. Állitsuk a hőfokot 190 sütőre!
6. 3 unicum további.
7. Süssük a kapcsot be!
8. Most meg tovum 4 univab.
9. Pulykázzuk meg a zsírt!
10. Unicumot a másik palackot meg.
11. Dugjunk pulykákat a homerumba!
12. Poharazzunk meg egy unicumot az öntbe!
13. Süssük az unicumot meg egy óráig!
13+1. "Gyöngyvirágos kék ibolya-a-a-a!..."
14. Pulykáljuk meg az puha unicumját!
15. Vegyük ki a pulyákot az unicumból!
16. "Édes anyám, sírhalmomra-a-a-a!..."
17. "Kiskút, kerekes kút..."
18. Szeletum a pulyak darabbal többe!
19. Pusztuljunk tasztatum
20. Palackoljunk meg egy unicum vevetet!
21. "Nyilára uccasik a krocsmrasumity!..."
22. Állitsuk meg a teritumot es pulykoljunk meg egy teritéket!
23. Leterit az unipulyak, es fogyjunk el!
TÜTTYÖLT RATYLI(MAGYAR ÉTEL)
Hozzávalók:
-Másfél kiló nyersratyli,
-egy jókora pese,
-2 csomolyó gönyézde(ha lehet, pöcörgősdi)
-3 csipet ciházda.
Tüttyölt ratyli(elkészítése):
A nyersratylit fertályórát posvásztjuk, míg csurmot nem enged.Szépen höllyén kipicskázzuk, a nyesedékből pedig apró csulmákat gyúrunk, ezek kerülnek a koshadtba.Közben a pocadékot megpeccsentjük, a ratylit pedig hagyjuk slottyanni.Tüttyölni csak akkor kezdjük, ha már jó vatyálós.A pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak röttyentgetjük, mert hamar odakaphat...ahova nem szeretnénk.
Jó étvágyat kívánok.
Úristen...a tavaszi finomfőzelék okozta sokk miatt iratott ki anyám a menzáról általános harmadikban.Szabályos hisztérikus roham jött rám azután minden alkalommal,mikor menzára kellett menni,nem bírták a tanárok. (Amellett,hogy szar volt,két tejfogamat törte ki egy jól elrejtett gyöngykavics.)
Nálam könnyebb leírni, hogy mit nem eszem meg, mégha a Muterom térden csúszna és sírva könyörögne, akkor sem: a sárgarépafőzelék, a finomfőzelék, és a spenót! Egyébként meg a szart is megenném, ha nem lenne büdös!