HANGMESTER.HU
 
 
 
 
 
E-mail cím:

Jelszó:
Emlékezz rám


A WEBÁRUHÁZBAN TÖRTÉNŐ VÁSÁRLÁSHOZ NEM SZÜKSÉGES REGISZTRÁCIÓ

WEBÁRUHÁZ

PENGETŐS

BILLENTYŰS

FÚVÓS, VONÓS

ÜTŐS

EFFEKT/PROCESSZOR

ERŐSÍTŐ

FÜLDUGÓ/FEJHALLGATÓ

FÉNYTECHNIKA

HÚR

KOTTA

MIKROFON

KIGÉSZÍTŐ

HANGRENDSZER

KEVERŐ

AJÁNDÉK, KOBOLDOK

IRODA



A FÓRUM legfrissebb témái

***YAMAHA billentyűsök

2024. április 24

. : PRÓBATERMEK : .

2024. április 23

ADOK-VESZEK-CSERÉLEK

2024. április 20

Offtopic

2024. április 20

***FENDER***

2024. április 11

Jónás Tamás (instrume

2024. április 11

***IBANEZ***

2024. április 06

Fotók, képek, GALÉRIA

2024. április 01

?Hangszórót ?Ládába

2024. március 28

Vizelde

2024. március 25

JÁTÉKTECHNIKA

2024. március 21

Zenészeket, zenekart ke

2024. március 20

Csöves Gitárerősítő

2024. március 18

LINE6 - VARIAX

2024. március 16

In Memoriam...

2024. március 11

Gitáreffektek

2024. február 08

BÚÉK 2023 Karácsony

2024. január 15

*MARSHALL.hu KLUB *

2024. január 12

Akusztikus gitárok

2024. január 12

***GIBSON***

2024. január 11

Oktáv, nyak stb. beállít

2024. január 04

***Squier***

2024. január 02

***JACKSON***

2024. január 01

YAMAHA gitárok

2023. november 27

***SX gitárok***

2023. november 27

CORT GITÁROK

2023. november 13

A számítógép és a z

2023. november 10

ZENEELMÉLET

2023. november 08

GITÁRÉPÍTŐ - GITÁRF

2023. október 29

Videó & mp3 linkek

2023. október 29




HANGMESTER.HU AKCIÓ
KISS BARNA: NYÁRBÓL ROCK AND ROLLT! - 2021
KISS BARNA: NYÁRBÓL ROCK AND ROLLT! - 2021

KISS BARNA: NYÁRBÓL ROCK AND ROLLT! - 2021


Akciós ár:
2 500 Ft


HANGMESTER.HU AKCIÓ
HANGSZERUTALVÁNY 10000
HANGSZERUTALVÁNY 10000

HANGSZERUTALVÁNY 10000


Akciós ár:
10 000 Ft


HANGMESTER.HU AKCIÓ
HANGSZERUTALVÁNY 1000
HANGSZERUTALVÁNY 1000

HANGSZERUTALVÁNY 1000


Akciós ár:
1 000 Ft



hangszermagazin.hu

Technikai okok miatt a MAI NAPON a Campona-ban zárva vagyunk
2024. április 23.





hangszermagazin.hu

SZAKMAI BESZÁMOLÓ: MEGJELENT NAGY KRISZTA VIDEÓKLIPJE - CSAK A PÉNZ
2024. február 29.







Legfrissebb használt hangszerek:
SoundSation
84 900 Ft
Elektronika
75 000 Ft
Gretsch
219 000 Ft
Line6
65 000 Ft
Fender
245 000 Ft
Fender
160 000 Ft
Dean
160 000 Ft
Roland
105 000 Ft
Steinberg
99 990 Ft
Hughes&Kettner
23 000 Ft
Elektronika
23 500 Ft
Peavey
200 000 Ft
KARÁCSONY UTÁN ÚJRA KÉTSZERESÉRE BŐVÍTJÜK A HANGSZERBOLTOT
2023. december 24.
ITT A NOVEMBERI 10%-OS KEDVEZMÉNY KÓDJA! NYISD MEG A CIKKET!
2023. október 28.
Iskolakezdési KOTTA és HANGSZER AKCIÓ -10%
2023. szeptember 10.
A HANGMESTER.HU SZERVEZI A VILLON TRIÓ JUBILEUMI ERDÉLYI TURNÉJÁT
2023. április 19.

Zenész Konyha (Zenészek kedvenc eledelei)
Kisérleti topic: Kedvenc receptjeitek, vagy ismert zenészek kedvenc receptjeinek helye legyen ez..

Ahhoz hogy hozzászólhass a témához, előbb be kell jelentkezned!

Témák

Első 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... >500 >>1000 Utolsó

Saci 2011-09-30 18:45 |  #1593
Nem bírnak ezek már ki egy 2 órás utat.
Válasz 'cukilali55' hozzászólására (#1592)

cukilali55 2011-09-30 18:43 |  #1592
Jó,jó, neked még van időd, de nekünk ?Bár a zsivány Nagy mester motorral is elugorhatna.....
Válasz 'Saci' hozzászólására (#1591)

Saci 2011-09-30 18:38 |  #1591
Hehe! Hozzám 4 éve jönnek Doki meg Joe.
Válasz 'cukilali55' hozzászólására (#1590)

cukilali55 2011-09-30 18:34 |  #1590

Én egész nyáron vártam Joe-t, Dokit,Gazzt, de hiába, pedig tervbe volt véve....
Válasz 'Saci' hozzászólására (#1589)

Saci 2011-09-30 18:30 |  #1589
Egyszer kéne szervezni egy találkozót, ahol jóságos dolgokat lehetne főzni, sört, bort, töményt ihatnánk és közben zenélgetnénk, meg röhögnénk is, amolyan Zenész Konyhája találkozó.

Saci 2011-09-30 18:26 |  #1588
Ha van benne karaj, már nem lehet rossz. :)))
Válasz 'cukilali55' hozzászólására (#1586)

cukilali55 2011-09-30 18:25 |  #1587
Imike részedre a következőt javaslom

Sztroganoff bélszín

Kell hozzá 4 személyre: 40 dkg vékony csíkokra vágott pácolt bélszín (azt a részét aprítsd, amibõl nem tudsz szeletet vágni), 20 dkg gomba, 15 dkg kovászos uborka, 1 kis fej vöröshagyma, 3 dl tejszín, 1 dl fehérbor, õrölt bors, mustár, petrezselyem zöldje, liszt, só, kevés zsiradék.

A zsiradékon pirítsd üvegesre a finomra vágott vöröshagymát, tedd bele a husit, és kevergetve pirítsd 2 percig. Aztán jöhet bele a kis cikkekre vágott gomba, sózd, borsozd meg, és szórd meg finomra vágott petrezselyem zöldjével.

Addig pirítsd, amíg visszasül zsírjára, tegyél bele egy kanál mustárt, jól keverd össze, szórd meg egy púpos teáskanálnyi liszttel, újabb keverés, tedd bele a vékony csíkokra vágott (vagy tökgyalun legyalult) kovászos uborkát, öntsd fel a tejszínnel, és folyamatosan kevergetve forrald össze. Vedd le a lángról, és keverd hozzá a bort.

Köretnek krokett, párolt rizs, vagy ezekbõl vegyes köret illik hozzá.

cukilali55 2011-09-30 18:22 |  #1586
Sacinak jó szívvel

Sertésbordák Jóasszony módra

Kell hozzá 4 személyre: 8 db 7-8 dkg-os karajszelet, 15 dkg nyers füstölt császárszalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 30 dkg gomba, kevés zsiradék, só, õrölt bors, finomra vágott petrezselyem zöldje, liszt, 1- 1,5 kg krumpli, olaj a sütéshez, egy nagy marék mirelit (vagy friss) zöldborsó.

A szalonnát, a hagymát, a gombát, és a krumplit vágd össze kb. 1x1 centis kockákra.

A krumplit bõ olajban süsd készre.

A zöldborsót kevés sós vízben fõzd meg, és a levében hagyva tedd félre.

A húsokat klopfold ki, sózd és borsozd meg, majd mind a két oldalán meglisztezve, kevés zsiradékon, natúron süsd meg szép pirosra. Szedd ki egy edénybe, és lefedve tartsd melegen.

A serpenyõbe, amiben a húsokat sütötted, tedd bele az összevágott szalonnát, és pirítsd meg üvegesre, rakd rá a hagymát, és kevergetve addig pirítsd, amíg kezd aranyszínû lenni. Tedd hozzá a gombát, sózd, borsozd meg, szórd meg a petrezselyem zöldjével, és folyamatosan kevergetve süsd vissza zsírjára.

Amikor kész, keverd össze a kész sült krumplival. Ha kell, sóval ízesíts utána.

A natúrszeleteket tedd a tányérra, és borítsd be a kész raguval, és a fõtt zöldborsóval szórd meg a tetejét.

cukilali55 2011-09-30 18:20 |  #1585
Fender59 Tibinek ajánlva

Mexikói tokány

Kell hozzá 4 személyre: 60 dkg sertéshús, 2 nagy fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, egy marék szemes bab (fejtett vagy száraz), egy marék szemes kukorica, 1db hegyes erõs paprika, 1 db húsos piros paprika (vitapric), 20 dkg gomba, 1 nagy paradicsom, kevés zsiradék, só, pirospaprika, chili fûszerkeverék.

A babot és a kukoricát külön-külön sós vízben fõzd meg puhára, szûrd le, és tedd félre.

A vöröshagyma felét vágd finomra, kevés zsiradékon dinszteld meg. Tedd bele a lereszelt (összezúzott) fokhagymát, egy teáskanál pirospaprikát, a csíkokra vágott husit, sózd meg, és keverd össze. Kevés vizet aláöntve párold fedõ alatt puhára.

A vöröshagyma másik felét vágd fél karikákra, kevés zsiradékon dinszteld meg, tedd bele a kockára vágott paprikát, a karikára vágott erõs paprikát. Kicsit pirítsd meg, majd tedd hozzá a cikkekre vágott gombát. Sózd meg, és addig párold, amíg csak egy kevés leve marad, majd öntsd hozzá a kész husihoz. Rakd bele a megfõtt babot, a kukoricát, és a kockára vágott paradicsomot.

Szórd meg egy púpos teáskanál chili fûszerkeverékkel. Keverd össze, és 2-3 percig rotyogtasd.

Köret: héjában fõzz meg fejenként 2 db közepes krumplit, pucold meg, hosszában vágd ketté, sózd meg egy kicsit, és kevés zsiradékon egy serpenyõben pirítsd meg szép piros-ropogósra minden oldalát, úgy hogy azért egyben maradjon.

cukilali55 2011-09-30 18:18 |  #1584
Óvári szelet

4 személyre kell hozzá: 4 nagy szelet husi (karaj, vagy sertéscomb, vagy pulykamell, vagy csirkemell) kb. 14-15 dekásak, 25 deka gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 4 nagy szelet fõtt sonka (gépsonka is jó) 4 szelet kb. 3-4 mm vastag magyaróvári sajt, só, õrölt bors, petrezselyem zöldje, liszt, zsiradék.

A kiklopfolt hússzeleteket sózd meg, és mind a két oldalát meglisztezve, kevés forró zsiradékon mindkét oldalán kicsit süsd meg (csak félig sütni!), és rakd szép sorba egymás mellé egy tepsibe, vagy hõálló edénybe.

A hagymát vágd finomra, futtasd meg egy kis zsiradékon, dobd rá a megmosott, és szeletre vágott gombát. Sózd, borsozd meg, és tegyél bele finomra vágott petrezselyem zöldjét. Addig pirítsd, folyamatosan kevergetve, amíg zsírjára nem pirul. Halmozd fel az elõsütött húsokon, takard be mindegyiket egy szelet sonkával, majd egy szelet sajttal.

Forró sütõben, vagy grillben addig süsd, amíg a sajt el nem kezd kicsit pirulni. (mint egy melegszendvicsen)

Köríteni sült krumplival, párolt rizzsel (rizi-bizivel), vagy akár vegyesen, mind a kettõbõl lehet. Jó hozzá még a krumplipüré is.

Saci 2011-09-30 17:43 |  #1583
Azért nem szeretek vendéglőben pacalt enni, mert keveset adnak.
Kb 3-szor ennyit szoktam pacalból enni, csak az a krumpli, nem oda való.
Válasz 'bluedevils' hozzászólására (#1579)

Plektrum 2011-09-30 17:38 |  #1582
Válasz 'Saci' hozzászólására (#1581)

Saci 2011-09-30 17:33 |  #1581
Ja! Kenyér, vagy esetleg még főtt krumpli, de kenyér nálam is. :)
Pacalpörkölt...istenkirály.
Válasz 'Plektrum' hozzászólására (#1580)

Plektrum 2011-09-30 17:29 |  #1580
Nagyon nagy kedvenc!!!! (személy szerint én krumplit nem szoktam hozzá enni, csak pacalpörkölt-kenyér...)
Válasz 'bluedevils' hozzászólására (#1579)

bluedevils 2011-09-30 14:23 |  #1579
Csülkös pacal hasábburival, paradicsomsalátával, kenyérke, Erős Pista. Pokol Pince, Szabadbattyán.



cukilali55 2011-09-28 17:28 |  #1578
Mielőtt elmúlna a nyár Töltött paprika

Hozzávalók:
40 dkg darált hús
125 gr rizs
1 tojás
1 doboz passzírozott paradicsom vagy 1 l paradicsomlé
1-1,5 l húsleves (aki nem akarja,helyette lehet házi befőzésű paradicsomot)
5 db paprika
1 babérlevél
1 zellerzöld (aki nem szereti, ne tegyen bele)
1 hagyma,valamint fokhagyma ízlés szerint
2 ek olaj
1 ek liszt
só és őrölt bors
Elkészítés:
A rizst megfőzzük.
A darált húst összekeverjük a főtt rizzsel és a tojással, sózzuk, borsozzuk. A paprikák tetejét levágjuk, a magokat és az ereket óvatosan kiszedjük.
A húslevest és a passzírozott paradicsomot vagy paradicsomlevet (összesen kb. 2 liter legyen) összeforraljuk, beletesszük a babérlevelet, zellerzöldet, és a hagymát. A paprikákat megtöltjük a töltelékkel, a maradék töltelékből gombócokat formálunk. Először a paprikákat, majd kb. 5 perc elteltével a gombócokat is beletesszük a paradicsomos lébe. Közepes tűzőn kb. fél órát főzzük.
A kész paprikákat és gombócokat kivesszük a paradicsomos léből. 2 ek olajjal és 1 ek liszttel rántást készítünk, lehúzzuk a tűzről és felöntjük 2 dl vízzel. Elkeverjük, és a paradicsomlevet ezzel besűrítjük. A babérlevelet, zellerzöldet és hagymát kivesszük, ízlés szerint fűszerezzük, és a paprikákat és a gombócokat visszatesszük a mártásba.

cukilali55 2011-09-25 10:56 |  #1577
Töltött tyúkleves
Hozzávalók: 1 db 2 kg-os
tyúk, só, őrölt fekete
bors, 4 szikkadt zsemle, 2 tojás, 1 csapott
kiskanál majoránna, 1 csokor
petrezselyem, 1 csirkemáj ledarálva vagy
kaparva, 4-5 sárgarépa, 3-4
petrezselyemgyökér, kis darab zeller, 1/2
karalábé, 1 cikk kelkáposzta, 1
vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1
kiskanál egész fekete bors, 1
kiskanál csipős paprikakrém
Elkészítése: A
tyúkot megmossuk,
leszárítgatjuk. Ujjunkkal a hasa
felől, a mellénél a bőre
és a hús közé nyúlunk,
és mindenhol fellazítjuk. Itt lesz a
helye a tölteléknek.
Kívül, belül megsózzuk,
megborsozzuk a hasüregét őrölt
borssal is behintjük. A zsemléket hideg
vízbe áztatjuk, majd alaposan
kifacsarjuk. Ezután a tojásokkal, az
elkapart májjal, a csapott kanál
sóval, a mokkáskanál
őrölt borssal, a majoránnával
és a felaprított petrezselyemmel
ízesítjük. Ezt a masszát a
tyúk bőre alá
töltjük. Az így
előkészített tyúkot
egy akkora fazékba tesszük, hogy a
levesben majd teljesen elmerülhessen.
Annyi vizet öntünk rá, hogy
duplán ellepje.

A szárnyast fakanállal kissé
megmozgatjuk, hogy alá is folyjon a
vízből, különben leég. A
zöldségeket megtisztítjuk,
földaraboljuk, a húshoz adjuk. A
hagymát alaposan megmosva,
héjától a fokhagymát
tisztítva adjuk hozzá. Nagy
lángon, a fazekat néha megrázva, a
levest felforraljuk. Ekkor kis lángra
állítjuk, esetlegesen keletkező
habját leszedjük, majd megsózzuk, az
egész borssal, paprikakrémmel
ízesítjük. Kis lángon,
félig lefödve puhára
főzzük. Tálaláskor a levest a
zöldségekkel adjuk asztalra, míg a
főtt töltött tyúkot
petrezselymes krumplival és
savanyúsággal kínáljuk.
Gombás rakott máj
Hozzávalók: 50 dkg
sertésmáj.
4 evőkanál olaj, 20 dkg
póréhagyma, 30 dkg gomba, 2
evőkanál liszt, 4 dl tej, 2 dkg vaj, 5 dkg
reszelt sajt, majoranna, só, bors,
szerecsendió
Elkészítése: A
májat ujjnyi vastag csíkokra
vágjuk és 3 evőkanál
olajon, kevés majorannával
ízesítve, állandó
kevergetés mellett
átsütjük. Egy másik
edényben 1 evőkanál olajon
megpirítjuk a karikára vágott
póréhagymát, majd
hozzáadjuk a felszeletelt gombát.
Sóval és borssal
ízesítjük, és addig
pároljuk, amíg a saját
elvét el nem főtte.

Egy kivajazott tűzálló tálba
először egy réteg
májat teszünk, majd a
hagymás gomba következik,
és így folytatjuk, amíg a
hozzávalók tartanak. Fontos, hogy a
tetejére máj kerüljön. Ezt
forró sütőben
átsütjük, és amikor
már majdnem kész, a tetejére
öntjük az alábbiakban leírt
mártást. Ezután még
visszatoljuk a sütőbe, és a
mártást megpirítjuk. Aki szereti,
szórhat a tetejére reszelt sajtot is.
A mártás

A lisztet simára keverjük a hideg tejjel.
Kevés sóval és egy csipetnyi
szerecsendióval ízesítjük,
majd beledobjuk a vajat is. A tűzön
kevergetve addig forraljuk, míg
mártás sűrűségű nem
lesz.
Két emelet boldogság
Hozzávalók: 50 dkg
liszt, 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2
tojás, 4 evőkanál méz, 1
csomag sütőpor, kevés tej, pici
gyömbér, a krémhez 7 dl tej, 2
csomag vaníliás pudingpor, 2
evőkanál liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg
cukor, a töltelékhez 2 csomag zselés
cukor, 0,5 dl rum, 2 evőkanál kakaó,
0,5 doboz babapiskóta, 1 tábla
étcsokoládé
Elkészítése: A
hozzávalókból
tésztát gyúrunk, majd 3 lapot
sütünk belőle. A tejet a liszttel
összefőzzük, kikeverjük a
margarinnal és a cukorral, majd 2 egyenlő
részre osztjuk. Az egyik felébe
zselés cukrot aprítunk és rumot
adunk hozzá. A másik felébe
kakaót keverünk. Az alsó lapot
megkenjük a kakaós krém
felével, rárakjuk a rumba áztatott
babapiskótát erre a kakaós
krém kerül. Rárakjuk a
második lapot, rá a zselés cukros
krémet és befedjük a harmadik
lappal. Tetejére csokimáz kerül.

cukilali55 2011-09-24 08:41 |  #1576
Nem kedvenc, sütinek is nagy jóindulattal lehet nevezni, de :

Öt perces fánk
(Ezt a fánkot azoknak is merem ajánlani, akik hozzám hasonlóan nem jeleskednek a sütemények, fánkok sütésében. Nem lehet elrontani.)
Hozzávalók: 1 doboz kefír, 1 tojás, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 evőkanál liszt, só, cukor
A hozzávalókat összekeverem egy tálban, és a forró olajba beleszaggatom, megsül, kész. Váratlan vendégeimet ezzel traktálom.

cukilali55 2011-09-20 19:30 |  #1575
Jókai-bableves

Hozzávalók:

60 dkg füstölt sertéscsülök
3 pár debreceni kolbász
20 dkg szárazbab
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
fél zeller
5 dkg liszt
1 vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 dl tejföl
olaj
fűszerpaprika

csipetketészta
A babot előző este áztasd be, majd a csülökkel együtt tedd fel főni körülbelül két liter vízbe. Add hozzá a megtisztított, egyben hagyott répát, zellert és kolbászt, és lassú tűzön főzd puhára. Ekkor szedj ki belőle mindent, kivéve a babot, a csülökhúst kockázd, a kolbászt karikázd fel. Kevés zsíron készíts rántást a hagymából, a fokhagymából és a pirospaprikából, majd ezzel sűrítsd be a levest. Tedd vissza a csülköt és a kolbászt, majd főzd bele a csipetkét. Tejföllel meglocsolva tálald.

Csülök pékné módra:
Hozzávalók:

1 nagy hátsó vagy 2 kisebb, mellsô csülök (kb. 2 kg), 1 evôkanál só, 1 kiskanál egész fekete bors, 1 vöröshagyma, 2 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, a körethez: 1,5 kg burgonya, 30 dkg vöröshagyma , (még jobb, ha friss, apró, gyöngyhagyma)




Elkészítés:

A csülköt jól megmossuk, az esetleg rajtamaradt szôrszálakat leperzseljük és lekaparjuk. Fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi bôven ellepi. Megsózzuk, az egész borssal, a megtisztított, elfelezett hagymával, a babérlevéllel és a fokhagymával fûszerezzük. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödjük, és kis lángon 1,5-2 óra alatt szinte teljesen puhára fôzzük. Ezután levébôl kivesszük, és nagy tepsibe fektetjük. A körethez a burgonyát és a hagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk (a gyöngyhagymát egészben hagyjuk). Megsózzuk, megborsozzuk, a pirospaprikával, a majoránnával meg fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, az olajat ráöntjük és jól összekeverjük. A csülkök köré halmozzuk, és sütôben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütôben 170 °C) kb. 1 órán át sütjük. Közben a húst többször megforgatjuk, a köretet megkevergetjük. Akkor jó, ha a hús megpirul, és teljesen egyszerre puhul meg a burgonyával meg a hagymával. Tálaláskor a csontról a húst lefejtjük, fölszeleteljük, majd a csülök eredeti formájához hasonlóan visszarakosgatjuk a csontra. A vele sült hagymás burgonyával és savanyúsággal körítve tálaljuk. Elkészítési idô: 3 óra (30 perc munka). Italajánlat: száraz vörösbor Szekszárdi Cabernet

xfran(francesco)2010-12-25 18:22 |  #1574
nagyon hüje........
Válasz 'sfabian' hozzászólására (#1573)

Kovika 2010-12-25 17:53 |  #1573
Szagra meg aztán.... vakok simán tévesztik!!
Válasz 'PigStudio' hozzászólására (#1572)

Twain2010-12-25 11:55 |  #1572
...Hanem mert ízre is....
Válasz 'Kadettdude' hozzászólására (#1571)

Jeti2010-12-25 09:28 |  #1571
Imádom!
Nem azért, mert úgy néz ki, mint egy érett pina.




hunyusz2010-12-24 19:12 |  #1570
Egész évben az aszonyok főznek ilyenkor meg mi ez hogyan van? Azt hittem csak nálunk divat.

Plektrum2010-12-24 19:05 |  #1569
Válasz 'PigStudio' hozzászólására (#1567)

ewr 2010-12-24 19:02 |  #1568
Mit vétett szerencsétlen dokid?
Válasz 'PigStudio' hozzászólására (#1567)

Twain2010-12-24 16:17 |  #1567
Add a fogorvosod számát !

Enyém beletörik a betonba!
Válasz 'Kadettdude' hozzászólására (#1508)

Macilány2010-12-24 16:04 |  #1566
Nem iszunk alkoholt, úgyhogy nem :P
Ásványvízzel és mandarinlével is nagyon finom volt egyébként.
Válasz 'Herrstrauss' hozzászólására (#1565)

czen 2010-12-24 15:52 |  #1565
Remélem, nem azt a juicét ittad hozzá:))))Valami jófajta bor csak volt a közelben?
Válasz 'roger27' hozzászólására (#1558)

fakesexy2010-12-24 15:13 |  #1564
cherrybe áztatott babapiskóta, rajta erdei gyümölcs, azon tejszínes-tojásos krém, majd tejszínhab...és nem csak jól néz ki, hanem nagyon finom is :)
Válasz 'Kölce01' hozzászólására (#1561)

fakesexy2010-12-24 15:13 |  #1563
cherrybe áztatott babapiskóta, rajta erdei gyümölcs, azon tejszínes-tojásos krém, majd tejszínhab...és nem csak jól néz ki, hanem nagyon finom is :)
Válasz 'Kölce01' hozzászólására (#1561)

Idiot_with_6String2010-12-24 15:12 |  #1562
"To be sure it is the highest quality, pour one level cup and drink. Repeat. "
Mérnökinfósok ebbe halnak bele
Válasz 'zlajcs' hozzászólására (#1541)

Joseph Gross2010-12-24 14:59 |  #1561
A tálban az desszert? Szabadkérdezni miféle? Marha jóul néz ki...
Válasz 'roger27' hozzászólására (#1558)

fakesexy2010-12-24 14:28 |  #1560
Kötözte - a barátnőm, ő főzött mindent :)
Válasz 'nimiszke' hozzászólására (#1559)

ewr 2010-12-24 14:24 |  #1559
Szép lett a karajtekercs.
Grat.
(Tűzted, vagy kötözted?)
Válasz 'roger27' hozzászólására (#1558)

fakesexy2010-12-24 14:21 |  #1558
Nálunk ez volt a menü
Megsemmisültünk :D

Korodilasz 2010-12-24 14:11 |  #1557
Válasz 'bassrat' hozzászólására (#1556)

Wingrider2010-12-24 14:10 |  #1556
Miért, ha már szaloncukor van,





lehet bejgli is, gyomor dolga.
Válasz 'Chris7.S' hozzászólására (#1548)

billygibbons2010-12-24 14:06 |  #1555
Hú bátyja, én is vaddisznópörköltet csináltam vörösborral ráadásul kékfrankossal én is
Főztem halászlevet is.....
Válasz 'Benzsdós' hozzászólására (#1528)

ewr 2010-12-24 14:05 |  #1554
Kösz, viszont.
Válasz 'wolfati' hozzászólására (#1547)

Korodilasz 2010-12-24 14:04 |  #1553
Szigorúan egészséges életmód

Estére lesz halászlé
Válasz 'nimiszke' hozzászólására (#1552)

ewr 2010-12-24 14:03 |  #1552
Gulyás után pörkölt...
Kemény.
Válasz 'Chris7.S' hozzászólására (#1550)

Predator (A Vadász)2010-12-24 14:01 |  #1551
akk' csinálj egy cigit :D az pont megoldás :D
Válasz 'Chris7.S' hozzászólására (#1550)

Korodilasz 2010-12-24 14:00 |  #1550
Én már túl vagyok az ebéden.

Gulyásleves, birkapörkölt, csúsztatott palacsinta

De sajna délután még vezetnem kell így no pia. -____-"

Predator (A Vadász)2010-12-24 13:57 |  #1549
Nálunk még minden csak sül. Így kénytelen vagyok cigi + JimBeam + Heineken-nel beérni, de érik a hangulat itt is.

Korodilasz 2010-12-24 13:49 |  #1548
MÁKOS? :DDD
Válasz 'nimiszke' hozzászólására (#1538)

negative2010-12-24 13:46 |  #1547
Szép!
Jó étvágyat hozzá!
Válasz 'nimiszke' hozzászólására (#1538)

Plektrum2010-12-24 13:46 |  #1546
Válasz 'zlajcs' hozzászólására (#1544)

negative2010-12-24 13:45 |  #1545
Köszi
Válasz 'JonasTamas' hozzászólására (#1537)

Predator (A Vadász)2010-12-24 13:41 |  #1544
előbb ottjártam volna? Új a deóm.
Válasz 'bassrat' hozzászólására (#1543)

Wingrider2010-12-24 13:41 |  #1543
Isteni illatok vannak a konyhában.

ewr 2010-12-24 13:32 |  #1542


Válasz 'zlajcs' hozzászólására (#1541)

Predator (A Vadász)2010-12-24 13:27 |  #1541
hehe, most kaptam az egyik pajtástól.

CHRISTMAS CAKE
NOT FOR THE FAINT-HEARTED!

4 bottles of Vodka
1 cup of water
1 tsp baking soda
1 cup of sugar
1 tsp salt
1 cup of brown sugar
lemon juice
4 large eggs nuts
2 cups of dried fruit

Sample the vodka to check quality.
Take a large bowl, check the vodka again.

To be sure it is the highest quality, pour one level cup and drink. Repeat.
Turn on the electric mixer.
Beat one cup of butter in a large fluffy bowl.
Add one teaspoon of sugar. Beat again.

At this point it's best to make sure the vodka is still OK.
Try another cup .... just in case
Turn off the mixerer.
Break 2 leggs and add to the bowl and chuck in the cup of dried fruit.
Pick fruit off floor. Mix on the turner. If the fried druit gets stuck in the beaterers pry it loose with a sdrewscriver.

Sample the vodka to check for tonsisticity.
Next, sift two cups of salt. Or something.
Who giveshz a shoot

Check the vodka.
Now shift the lemon juice and strain your nuts.
Add one table.
Add a spoon of sugar. Whatever you can find.

Greash the oven and pee in the fridge.

Turn the cake tin 360 degrees and try not to fall over. Don't forget to beat off the turnerer.
Finally, throw the bowl through the window, finish the vodka and kiss the dog.

Fall into bed.

CHERRY MISTMAS!

ewr 2010-12-24 12:59 |  #1540
Ja. Tájnyelv...
Válasz 'villontrio' hozzászólására (#1539)

rv (A megnemértett)2010-12-24 12:55 |  #1539
A bobájka az olyan, mint a guba?
Válasz 'nimiszke' hozzászólására (#1538)

ewr 2010-12-24 12:45 |  #1538
Na jó:
- bobájka (NEM kifliből)
- sav. káp. lev (kolbász, vargánya, füst oldalas)
- fogas roston, saláták
- geszt/szilv. tölt. pulyka (4,5 kg, volt, de mellet lefejtettem, azt nem sütöm meg)
- mákos és gesztenyés bejgli

Holnap viszont nem főzök.
Válasz 'wolfati' hozzászólására (#1535)

- 2010-12-24 12:37 |  #1537
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
nagyon jóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó!!
gratula!!!!!!!!!!!!!!4
Válasz 'wolfati' hozzászólására (#1535)

negative2010-12-24 12:33 |  #1536
Akarom mondani borocska (ami kezd megártani).
Válasz 'wolfati' hozzászólására (#1535)

negative2010-12-24 12:32 |  #1535
Nálunk tejszínes baconos csirkemell aszaltszilvával és fokhagymás citromos harcsa petrezselymesen, no meg süti és borcska.

Kellemes Karácsonyt mindenkinek!

- 2010-12-24 12:29 |  #1534
10 előtt tettem be a 6 combot. Most vettem le róla a fóliát.... . De ez olyan is lett...))) nyam nyam )))

Ulysess2010-12-24 12:05 |  #1533
Karácsonykor pacal? Mi lesz a böjtel? Hol a halacska?
Válasz 'benedekbohoc' hozzászólására (#1531)

Wingrider2010-12-24 12:04 |  #1532
Na, bekerült a madárka a sütőbe. Nagy hőfokon fedő alatt kezdem egy órácskára. Rácson pihen, alatta egy kis húsleves alap, hogy párolódjon a gőzében, a pocakjában egy szép nagy alma.

Plektrum2010-12-24 12:03 |  #1531
Nálunk pacalpörkölt a menü, friss kenyérrel!! :)

- 2010-12-24 12:03 |  #1530
Nem amikor már levettem a fóliát, akkor már csak pirítom a bőrét jó ropogósra. A gyerekeket alig tudom visszatartani olyan éhesek már. Az egész ház kellemes sült kacsa illattal telt meg. A lilakáp kész, a zsmlegombócot csinálom
Válasz 'nimiszke' hozzászólására (#1526)

Plektrum2010-12-24 12:02 |  #1529
Válasz 'halaszseppi' hozzászólására (#1527)

Ulysess2010-12-24 12:00 |  #1528
Milyen jó kis topic.

Akkor hát megosztom veletek a világ legfinomabb ételét. Nem egy karácsonyi menü, de az elkészítése egyszerű.

A legfinomabb étel:

Vörösboros vaddisznó pörkölt.

Gyakorlatilag elkészítése mint bármely hagyományos pörkölté. A lényeg hogy amikor a vizet kapja, a húshoz kilonként (1kg/1dl) egy deci vörösbort mellé, a kékfrankos szerintem nagyon jó bele. Továbbá a babérlevél és a szegfűbors is kifelejthetetlen kelléke.

Ricsi2010-12-24 11:48 |  #1527
Hagyjátok abba, éhes lettem, pedig nem is szeretem a kacsát.

ewr 2010-12-24 11:46 |  #1526
Hát épp ez az: a fólia... ha leveszed, akkor te sem fogod három órát sütni, nemde?
Válasz 'JonasTamas' hozzászólására (#1524)

Predator (A Vadász)2010-12-24 11:42 |  #1525
a vegások meg nem nóóómálisak :D
Válasz 'JonasTamas' hozzászólására (#1524)

- 2010-12-24 11:41 |  #1524
A kacsa nem szárad ki, nekem másfél órája van bent 6 comb, de még nem jó, már puha de még nem az igazi. Picit rányomtam a hőfokra. Még fél óra aztán leveszem az alufóliát róla.... Nincs jobb az omlós kacsahúsnál jól rápirült bőrrel.....szegény vegások....)))

ewr 2010-12-24 11:08 |  #1523
Az összidő oké, de szerintem az arányokon fordíts.
Három óra alatt - hiába locsolgatsz - kiszárad a jószág.
És - csatlakozva Vadölő testvéremhez - max. 150 fok, kivéve az utolsó negyedórát, amikor megpirítod (a mézes bort én akkorra tartogatnám)
Válasz 'bassrat' hozzászólására (#1519)

ewr 2010-12-24 11:04 |  #1522
jav: eleve
Pardon.
Válasz 'nimiszke' hozzászólására (#1521)

ewr 2010-12-24 11:04 |  #1521
Én ecetet leve nem használok hozzá.
Mondjuk bort se (csak szalonnát, köményt, cukrot, sót, almát) de ha már, akkor vöröset?
Válasz 'bassrat' hozzászólására (#1519)

Predator (A Vadász)2010-12-24 11:00 |  #1520
inkább kisebb hőfok, de több idő.
Válasz 'bassrat' hozzászólására (#1519)

Wingrider2010-12-24 10:55 |  #1519
Azt mondják az okosok, a kacsának 1ó/kg+1ó a sütési ideje. Ez a dög 4kg.
Lilakáposztához ecet helyett egy kis száraz fehér bor?!?!?

- 2010-12-24 10:52 |  #1518
Szerintem is kell legalább másfél óra előmelegített sütőbn lassú lángon lefedve. A kacsa lassabban puhul. A lilakápot olvasztott cukron köménnyel, és egy kis esettel puhára párolva

ewr 2010-12-24 10:43 |  #1517
Ha nagy az állat a "lefedve egy óra" szerintem kevés lesz, a "3 óra fedő nélkül" - hacsak nem gőzölős a sütő - meg sok.
Válasz 'bassrat' hozzászólására (#1516)

Wingrider2010-12-24 10:39 |  #1516
Mindenképpen egyben szeretném. Most úgy áll a dolog, kap egy hámozott almát a hasába, besózom, borsozom, egy órát sütöm lefedve, majd még egy három órányit fedetlenül, mézzel kevert aszúval locsolgatva közben.
Ez a párolt lila káposzta ötlet zseniális. Már szereztem is hozzá alapanyagot. És hagymás törtkrumpli lesz hozzá köretnek.

- 2010-12-24 07:25 |  #1515
Nálunk 15 éve minden karácsonykor hagyományt teremtve kacsa az ünnepi ebéd. Ezt variálni nem szoktam, hagyományosan zsemlegombóccal, párolt lilakáposztával.
Válasz 'bassrat' hozzászólására (#1513)

ewr 2010-12-24 07:00 |  #1514
Konfittálás?
Vagy mindenképp egybe akarod hagyni?
Válasz 'bassrat' hozzászólására (#1513)

Wingrider2010-12-24 06:40 |  #1513
Urak!

Tegnap vettem egy griffmadár méretű pecsenyekacsát!
Az lesz az ünnepi menü.
van valakinek valami jó receptje, hogyan készítsem el?
Narancsos kizárva, mert a nejem nem szereti.

GGreGG2010-07-24 12:42 |  #1512
Ejjjj de tetszik ez az írás!
Válasz 'Nagy Balázs Teki' hozzászólására (#1511)

deadhand2010-07-24 00:06 |  #1511
4 éve halt meg nagyapám, ez itt az ő receptje:

“BAJAI HALÁSZLÉ”
A recept eredete: Mindenekelőtt a bajai halászlé nem egy étel, hanem halászlé. Ez úgy van, mint ahogy az összes pulitulajdonos bármikor megesküszik arra, hogy a puli nem kutya, hanem puli. Ebből következik, hogy a halászlé főzése nem egy konyhai művelet, hanem alkotás. És a halászlé fogyasztása nem egy az étkezések közül, hanem komoly átélést követelő szertartás.
Még egy dolog elöljáróban: Bajai halászlét csak Baján alkotnak. Igen jó lé készül még Nagybaracskán, Hercegszántón, Dunaszekcsőn, Szeremlén és még néhány Baja környéki községben. Máshol meg ne kíséreljünk ilyen nevű ételt elfogadni! Ne dőljünk be a nagynevű sajtóorgánumok receptjeinek sem. Előfordult, hogy tekintélyes gasztronómiai magazinban olyan recept jelent meg a bajai halászléről, amelyen az egész bajai lakosság hanyatt fekve röhögött napokig.
Jó tudni, hogy a bajai halászlét nem halászból, hanem minden ellenkező híreszteléssel szemben, halból főzik. Ez egy kis hibája az elnevezésnek, de hát a gulyáslevest sem a gulyás fartövéből készítik.
Mi a különbség a bajai és az ország más területén főzött halászlevek között? Szegeden és a Tisza mentén az élvezeti lényeg nem a lé, hanem a halszelet. Baján ez éppen fordítva van. A bajai ember sokszor nem is eszik a halászlében főtt halból, de magából a léből vagy három tányérral is merít. A halhúst rendszerint a Dunába borítjuk, hadd egyenek a halak is. A balatonon a halászlének nevezett étek nem más, mint halleves. Országszerte sok helyen apró halakat passzíroznak zöldségekkel, krumplival és minden mással dúsított vagy ízesített lébe. Ezeknek végképp nincs semmi köze a halászléhez. Ezek is hallevesek, amelyek lehetnek ízletesek, de államilag tiltani kellene a becsületes halászlé elnevezés ilyen megcsúfolását. Valamelyest hasonló módon készítik a halászlét a Duna mentén Pakstól Bezdánig. Feljebb passzíroznak, zöldségelnek, lejjebb ciberével savanyítanak, babérlevéllel ízesítenek.
A bajai halászlé különlegessége még, hogy a levet tésztával eszik. Ennek - egyesek szerint - az a története, hogy egykoron Baja környékén, a Dunán sok vízimolnár működött. A vízimolnárok élete nyugodt, sőt néha kissé unalmas is volt, ezért sok gyermekük született. A népes család mellett asztalhoz ültek még a molnársegédek és -inasok is. Sok éhes gyomrot kellett egyszerre megtölteni. Liszt volt elegendő, ezért tésztát tettek a halászlébe. A kérdés az, hogy ez a szokás mind a mai napig miért maradt fenn. Erdei Ferenc néprajzkutató, akadémikus szerint a szokáson kívül ennek az az oka, hogy a halászlé nagyon összetett, erőteljes, harmonikus zamatorgiája mellett kontrasztként alkalmazzák a tészta közömbös, semmitmondó ízét. Ennél jobb magyarázatot eddig még nem hallottam.
Hozzávalók: Személyenként minimum 0,5 kg lehetőleg vegyes hal (de a ponty a lényeg). Minden kg halhoz 2 db közepes fej jóféle vöröshagyma, 1-1,5 alaposan púpozott evőkanál becsületes paprika, 2 db cseresznyepaprika és ugyanennyi macskapöcse paprika, 1-1,2 liter víz (a bogrács alakjától függően). Ízlés szerint só. És kész. Más nem kell!
Vannak akik még tesznek hozzá halászlékockát vagy halászléhez gyártott fűszerkeveréket, de ez nem “sportszerű” és felesleges is, ha van elegendő hal. Az biztos, hogy a dunai halászok sohasem követnek el ilyesmit.
Miből főzzük? Jó halból! Elsősorban pontyból (lehetőleg a nem zsíros, nyurga pontyból). Jó, ha kerül bele másféle hal is, harcsa, törpeharcsa. Nagyon jó, ha kecsege is akad, de ez ma ritkaság. Kiváltképp emeli a lé ízét egy kicsi “plajbászcsuka”. Az ún. fehér halak a halászlébe nem valók, ugyanis ezek nem javítják, hanem kifejezetten rontják a lé ízét. A hal nem lehet iszap- vagy fenolízű, mert akkor vége az egésznek. Szükséges hozzá jóféle hagyma, só, cseresznyepaprika, hegyes macskapöcse paprika, és piros, őrölt paprika. A paprikáról bővebben kell írnom. Kizárólag fináncok álatl nem látott paprika felel meg a célnak. Gyári - más étkek főzéséhez egyébként kiváló - paprika nem kerülhet szóba. Minden rendes bajai embernek megvan az Erzsi, Mariska vagy Kati nénje a Kalocsa vagy Baja környéki falvakban, ahonnan évek, évtizedek óta beszerzi a csodálatos, illatos, olajos, mással össze nem hasonlítható minőségű házi paprikát. Kell még víz a főzéshez és szigorúan semmi más. Fontos még némi vörösbor, de nem a lébe öntve, hanem a főzőmesterbe.
Elkészítés: Ezt bizony nehéz leírni, mert bár az összetétel igen egyszerű, de sokféle körülmény módosíthatja (pl a bogrács mérete és alakja nagyban befolyásolja a szükséges víz mennyiségét). Ezért csak egy általános leírást tudok adni, ezt mindenki értelmezi úgy, ahogy akarja. A tudós néprajzkutató, bajai múzeumigazgató, dr. Solymos Ede azt mondja: ” Egyszerűen elkészíthető a halászlé: víz, hal, só, paprika és egy bogrács az összes kellék, ezzel pedig minden kint háló, vízenjáró rendelkezik.”
Miben főzzük? Csakis bográcsban! Lábosban, fazékban soha! Bográcsban, de nem akármilyenben. A halászlé rotyogtatásához csak a lapos fenekű, felül összesuzűkülő, ún. balkánbogrács felel meg. A felfelé kiszélesülő gulyásbogrács teljességgel alkalmatlan erre a szent célra. Abban jóféle gulyást, slambucot vagy birkapörköltet kell alkotni. A bogrács anyaga lehet különféle. Az igazi rézből készült, belül ónozott edény, de lehet zománcozott vasból is. Manapság a rozsdamentes acélból készült dívik. A jó bogrács apáról fiúra száll, azt nagy becsben tartják. A felfüggesztett bogrács alá lehetőleg megfelelően aprított fával kell egyenletesen tüzelni. Igen kíváló az ún. hullafa, az erdőben gyűjtött, lehullott száraz ág. Megfelelő fa híján, muszájból még lehet palackos gázt is alkalmazni. Manapság ez az általános, és már nem számít szentségtörésnek. Minden bajainak van egy halfőző alkalmatossága. Ki a Zsiguli olajszűrőjéből, ki egy kimustrált gázbojler égőfejéből vagy bármi másból barkácsolta. Egy tulajdonságukban közösek mindössze ezek a herkentyűk: balesetveszélyesek.
Hol főzzük? Természetesen leginkább a Duna partján. De leheta csodálatos ártéri erdőben, házunk kertjében, a víkendházban, de jobb híján készülhet az erkélyen is. Nagyon érdekes látvány karácsonykor (amikor kivétel nélkül mindenki halászlét főz Baján), ahogyan a lakótelepen a tízemeletes házak előtt a járdán, a parkolókban és mindenhol a bogrács fölé hajoló emberek szorgoskodnak.
Ki főzze a halászlét? Természetesen csak az emberek (férfiak). Az asszonyok dolga mindössze a speciális halászlétészta meggyúrása és kifőzése. Asszony, menyecske, lány csak akkor készít halászlét, ha már minden reménye elszállt arra nézve, hogy egy embert szerezzen, legalább a főzéshez.
Hogyan főzzük? Menjünk el kedvenc halárusunkhoz vagy halászunkhoz (ilyen minden bajainak van, nem lehet hűtlenül hol itt, hol ott vásárolgatni). Kiválasztjuk a számunkra megfelelő halakat. Hogy ez hogyan történik, azt legalább olyan nehéz elmagyarázni, mint azt, hogyan kell dinnyét válogatni. Sokévi tapasztalat szükséges hozzá. A hal mennyiségét a halászlét elfogyasztó személyek száma határozza meg. Fél kilogramm fejenként, ennél kevesebbel hozzá sem szabad fogni. Akinek ez a mennyiség nem áll rendelkezésére, az ne főzni kezdjen, hanem menjen el horgászni még egy kicsit. A halakat otthon vízbe tesszük a tisztításig.
Haltisztítás előtt be kell dobni egy pohárka snapszot, mert különben az embernek nincs elég ereje alaposan fejbe vágni a halat. Azt ugyanis kényszerű módon meg kell tennünk. Az ugráló halat nem lehet lepikkelyezni, nem is illik. Ha viszont már jóval előbb kimúlt szegény pára, akkor az használhatatlan, legfeljebb a macska eszi meg. Az alaposan megtisztított halat nagyon éles (külön erre a célra használatos) késsel kb 2 mm-ként beirdaljuk. Hallatszani kell a szálkák sercegő elvágásának. Ez különösen fontos művelet. Ilyenkor vágjuk el az ún. Y-szálkákat. Ennek két okból van jelentősége. Egyrészt így evés közben nem kell az ilyen szálkák kiköpködésével foglalkoznunk, másrészt az elvágott halcsontokból jobban kifő a kollagén. Kibelezés után a halakat kb. másfél ujjnyi darabokra szeleteljük, a fejeket hosszában kettévágjuk, besózzuk és félretesszük.
Vághatjuk a hagymát. Ezt csak nagyon szépen, lassan, nyugodtan lehet csinálni, különben nem lesz elég apróra vágott a hagyma. A legjobb, ha a könnyezést valami tömény itallal ellensúlyozzuk. A hagyma reszelése, pláne turmixolása szóba sem jöhet, ettől a hagyma íze előnytelenül válzotik.
Most kell elővenni a bográcsot. Beleszórni az igen apróra vágott hagymát, rátenni a halfejeket, a farkakat, majd a többi halhúst. Felönteni vízzel, beledobni a cseresznye- és azokat a bizonyos macskapöcse paprikákat (egészben). A bográcsot felfüggeszteni, alágyújtani. Ilyenkorra már előkerülnek a barátok, a vendégek is, akik el nem mulasztják, hogy belebeszéljenek a főzés technológiájába. Mindenki okos, mindenki mindent jobban tud Baján, de ezt nem kell figyelembe venni. Ha az ember meg van győződve arról, hogy ő főzi a legjobb halászlevet (márpedig erről minden bajai férfi meg van győződve), akkor a tanácsok alapján nem szabad semmit változtatni. Az ember csinálja azt, ami a saját felfogása szerint a legjobb eredményhez vezet. Ez azért is fontos, mert a felelősség egyértelműen a főzőmesteré. Egy rosszil sikerült lé készültekor nem lehet arra hivatkozni, hogy a kibicek mondtak szamárságokat. A bogrács mellett igen értékes a beszélgetés, jóízű élcelődés, természtesen a jóféle vörösbor kortyolgatása közben.
Ha a lé forrni kezd, belehintjük az őrölt pirospaprikát és forrarljuk tovább. Méghozzá nem akárhogyan. A lének “úgy kell forrni, mint a lúg”. A bogrács szélétől befelé bugyogni, gyöngyözni kell az alkotásnak mindvégig. Keverés céljából a fakanállal belenyúlni az étekbe tilos! Aki ilyet tesz, az talán még anyagyilkosságra is képes lehet. A levet a bogrács fülénél fogva kell körkörös, oda-vissza történő forgatással időnként megkeverni. Aki a vizet a forrásban lévő éteknél pótolja, az egyéb disznóságoktól sem riad vissza. Semmi mást nem szabad tenni, mint a tüzet felügyelni és persze megfelelő módon kóstolgatni. Ilyenkor már csak a só pótlásáról lehet szó. Minden más beavatkozás eretnekségnek számít. A forralás időtartamáról kissé megoszlanak a vélemények. Vannak, akik 30, magam általában 35-40 percig forralom a halászlét. Az órát általában nem nagyon nézzük, hiszen a rotyogás hangjának mélysége pontosabb információt ad, mint az eltelt idő mérése. AKko jó már a lé, amikor “öreg hangja” van. Gyakorlott fül ezt nagyon pontosan érzékeli. A halikrát és -tejet a befejezés előtt mintegy tizenöt perccel adjuk a halászléhez.
Eközben az asszonyok kifőzik a tésztát. No persze nem akármilyen bolti metéltet. A halászlébe kerülő tésztát víz hozzáadása nélkül, csak tojással gyúrják és meghatározott méretűre metélik. A tészta nem lehet lapos, inkább egy 6-8 cm hosszú, négyzetalap hasábhoz hasonlít, mondják gyufatésztának is. Sós vízben kifőzik, zsírt nem tesznek rá.
Hogyan együk a halászlét? Ha aztán a főzőmester jelzi, hogy elkészült az alkotás, mindenki azonnal asztalhoz ül. Várakozásnak itt nincsen helye. A hal sohasem várhat egy percet sem a vendégekre. Ha valakit halászlére hívnak meg, illik a megjelölt időpont előtt megérkezni, késésről szó sem lehet. Az elkésett vendéget nem várják meg, a társaság asztalhoz ül és megkezdi az étkezést. A későn jövő vessen magára. A halászlét illik csendben, átszellemülten, áhítattal fogyasztani. Itt nincs helye az össze-vissza locsogásnak. Csak a lé minőségére vonatkozó dicsérő, néha bíráló megjegyzések hangzanak el eleinte. Ilyenkor mindenki a mással össze nem hasonlítható gasztronómiai élvezetre koncentrál. Később, amikor a gyomrok már teltebbek, kezdődik az ízes, szellemes, az alkalomhoz illő beszélgetés.
A minél mélyebb tányérba először megfelelő mennyiségű tésztát szedünk, arra merjük a levet. Aki csípősebben szereti a halászlét, az a tányérjában szétnyom egy cseresznyepaprikát. Erre a műveletre viszont nagyon kell vigyázni: a nagyon erős lé igazában élvezhetetlen, ugyanakkor, másnap reggel tantaluszi kínokat élhetünk át. Halhúst ilyenkor még ritkán esznek a léhez, ezt csak néhány különc teszi meg. A léből illik legalább kétszer szedni! A halhúsból nem kötelező enni, a legtöbb bajai ezt csak másnap reggel, halkocsonya formájában fogyasztja. (Az viszont rendkívül épületes eledel, különösen akkor, ha egy jéghideg sör is kerül hozzá.)
A halászléhez vörösbort illik fogyasztani. Nagy bűn ilyenkor vizet inni. Mondják, hogy átkozott a hal a harmadik vízben. Az első, amelyben úszott, a másodikban megfőzték, a harmadik az lenne, amit innának rá.
Ennyit a bajai halászlé titkáról, egy elkötelezett lokálpatrióta vélaménye szerint.
Dr. Pápay Tamás, Baja, Bajai Kórház Központi Gyógyszertára”
Rendhagyó Szakácskönyv: Patikusok receptjei
Galenus Kiadó, Budapest, 2005

createseparate 2010-06-24 14:41 |  #1510



Csak egyszerűen : )

szluzse2010-06-08 14:19 |  #1509
Cső! Tanácsot szeretnék kérni. Halburger: hekk vagy tonhalfilét meggrillezek, a bucit félbevágom és azt is egy picit meggrillezem, csinálok tartármártást, jégsaláta meg egy szelet paradicsom. Alsó bucira levél jégsalira halra tartárra szelet paradicsomra felsőbuci, aztán arcmögé. Szeretnék kérni ötleteket, hogy mi kéne még bele. Mennyire átok, ha mondjuk a tratárt felturbózom aprított lilahagymával, petrezselyemmel, meg egy kis citromlével?

Jeti2010-06-04 07:16 |  #1508
Ma sem halok éhen.



gaben2010-06-03 19:10 |  #1507
ja igen :D

az én elsősegély csomagom az valahogy teljesen máshogy néz ki :D
Válasz 'Wingrider' hozzászólására (#1506)

Mákos 2010-06-03 19:08 |  #1506
"(+egyéb koffein jellegű termékek :D)"

Válasz '' hozzászólására (#1505)

gaben2010-06-03 19:07 |  #1505
+ brutal blade vagy anadrox, hogy jól induljon a buli :D
Válasz 'Wingrider' hozzászólására (#1504)

Mákos 2010-06-03 18:48 |  #1504
A standard felszerelés egészen pontosan:

- Kaja ( jellemzően 0,5 kg csirke valami körettel :D)
- Víz, 1,5l
- Egy üveg bor
- Energiaital, 0,5l legalább
(+egyéb koffein jellegű termékek :D)

Kell ennél több ?:D
Válasz '' hozzászólására (#1503)

gaben2010-06-03 18:46 |  #1503
Ugyanaz az ember volt akinek a napi nyári ellátmánya közt a szütyőben bent figyel a száraz fehér bor... :D
Válasz 'Wingrider' hozzászólására (#1502)

Mákos 2010-06-03 18:45 |  #1502
Nekem sem rémlik, de biztosan ő is diétázott épp :D
Válasz '' hozzászólására (#1499)

gaben2010-06-03 18:44 |  #1501
Válasz 'ampegdealer' hozzászólására (#1498)

Xanax2010-06-03 18:41 |  #1500
ez király
(remélem nem sértődött meg wingrider)
Válasz 'ampegdealer' hozzászólására (#1498)

gaben2010-06-03 18:36 |  #1499
nem is tudom ki mondta Mákoskám, hogy az alkoholnak úgyis vízhajtó hatása van... egyébként meg bele kell számolni a napi CH-ba és akkor nem érzed magad annyira bűnösnek... :DDD
Válasz 'Wingrider' hozzászólására (#1495)

rebla2010-06-03 17:16 |  #1498
"gondolom vega vagy, ugye?"
NEM! Rossz vadász! Az indiánok így hívják a vegetáriánusokat...
Válasz 'Miki' hozzászólására (#1443)

Predator (A Vadász)2010-06-03 17:09 |  #1497
Tegnapelőtt is ivott.... Szerintem minden nap iszik :D jó diéta :D
Válasz 'Wingrider' hozzászólására (#1495)

Mákos 2010-06-03 17:07 |  #1496
"Én ha tehetném csak vadhúst ennék"

+1
Válasz '' hozzászólására (#1478)

Mákos 2010-06-03 17:06 |  #1495
"én is diétán vagyok..."

Hétfőn:

"Ma már söröztem, és nincs kedvem rá bort inni..."

:D
Válasz '' hozzászólására (#1471)

Bóbita2010-06-03 17:04 |  #1494
ez ütött :DDD
Válasz 'Kadettdude' hozzászólására (#1492)


Első 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... >500 >>1000 Utolsó

Témák


 
VÁSÁRLÁSI INFO

A HANGMESTER.HU oldalain található anyagok a HANGMESTER-Online Kft. írásbeli engedélye nélkül nem használhatók fel!

HANGMESTER.HU Ügyfélszolgálat: hangmester@hangmester.hu
© Copyright 2003-2024 HANGMESTER.HU .:. Minden jog fenntartva.
. : A tévedés és az árváltoztatás jogát fenntartjuk! . :
A weboldalon feltüntetett árak csak internetes megrendelés esetén érvényesek
és kizárólag aktuális készletünk erejéig, melyről visszaigazoló e-mailben tájékoztatjuk vásárlóinkat/érdeklődőinket.
Minden weboldalunkon leadott rendelés csak akkor tekinthető visszaigazolt megrendelésnek, ha kollégánk e-mailen egyértelműen megerősíti,
hogy az adott termékből van jelenleg készketen általunk megvásárolt és bevételezett modell.
Weboldalunkon feltűntetett árak nem számítanak árajánlattételnek.

CAMPONA HANGSZERBOLT (1222 Nagytétényi út 37. Földszint, POSTA és GYÓGYSZERTÁR között)
NYITVA MINDENNAP (vasárnap is!) 11:00 - 19:00 | +36-20-323-0641 | hangmester@hangmester.hu