Egész nap kint dolgozik, annyit mint egy gép, este bődületes nagy vacsorát eszik, mellé bor és mégse kövér. Szóval itt nem csak azon van a hangsúly mit eszik az ember, hanem mennyit mozog.
Mondjuk a tényleg ultra szemét dolgokat kerülendő. De pl egy házilag heggesztett pizzával sincs sok gond amiben tudod mi van és nem minden nap azt eszed. Vagy ha igen akkor ledolgozod.
Én ha tehetném csak vadhúst ennék. Kollégám aki a gyakorlatban dolgozik, tehát rendes hivatásosként, na ő már 13 éve nem vett körülbelül húst a boltban. A székelykáposztától kezdve a gulyáson át a pörköltig minden vadhúsból készül.
Én már leadtam egyszer majdnem 20 kg-t a kőkemény szigorú diétával. Volt látszata, nem jött vissza, stb... de én megfogadtam, hogy soha többet monoton rizscsirke. Én többek közt vendéglátós család sarja ként nőttem fel, gyerek korom óta tudok és szeretek főzni. Az ízek szerelmese vagyok. Nincs az az Isten, hogy ne egyek mindenfélét. Van aki bírja lelkileg van aki nem. Én belerokkannék ha hónapokon keresztül az étrendem akár csak felét a rizscsirke tenné ki.
Szalontüdő ahogy én készítem
Hozzávalók :
Szarvasünő , borjú , őz vagy süldő tüdő , szív , nyelv
Sárgarépa , gyökér
Babérlevél
Szemesbors
Boróka bogyó
Só
Hagyma , fokhagyma
Étolaj-v. zsiradék
Liszt
Cukor
Mustár
Pirospaprika
Citromlé
Tejföl
Elkészítése:
A jól kiáztatott és megtisztított tüdőt , szívet , és nyelvet bő vízben fel tesszük főni .Hozzá adjuk a zöldségeket a babérlevelet, szemesborsot , borókabogyót , hagymát , fokhagymát. Megsózzuk és kb.1 1/2 óra alatt megfőzzük . Ha megfőtt a husokat vékony és kis csíkokra szeleteljük és a leszűrt főzőlébe vissza tesszük . Zsiradékon a cukrot karamelizáljk és a liszttel rántást készítünk . Ha kész a rántás hozzá adjuk a pirospaprikát , a tejfölt a mustárt és simára keverve társítjuk a fővő tüdővel . Citromlével, utánsózással állítjuk be a végső ízt ! Zsemle gomboccal tálaljuk !
Giliszta jó keszegre, kárászra, húsevőkre, még rablóhalakra is időnként, szóval GILISZTA 4eva! (Pontyozni azért még mindig kukoricával..!!! De nem ám a Cukk nevű és társai kurvadrága mézes meg epres meg apámfasza kukoricával, hanem a jó kis bonduelle, vagy cba-tesco kukoricával Azt felbontod szépen, a felét megeszed, másikfele megy a halaknak :D
Az élő csalis? :D
Ha már van pedál a buziknak, Tele, kombó stb. a buziknak szöveg, akkor itt én is mondok egyet: kukoric a buziknak! :D
Élő gilisztát a horogra! Ez egy külön szép dolog, horgászat előtti nap kimenni, ásni, gilisztát szedni.. :D
Te figyumár! Mikor szárazság van, és a csiga a házában héderezik, mit eszik? egyet találhatsz: LÓFASZT SEM!
A vízben meg szinte azonnal meghal...
Most jobb, mikor a csirkét megmarkolod, és levágod?
Mert mikor ráfogsz, ő már tudja h meg fog halni és védekezni próbál, de Te még attól elvágod a torkát...!
A szadista hajlam kiélése az lenne, ha éheztetés után forró vízbe dobnám, ahogyan ők teszik, ez csak egy afféle nevelő jellegű figyelemfelhívás, afféle atyai pofon fortissimóban.
Az én olvasatomban már az is a fokozottan kategória, aki egy élőlényt napokig éheztet, majd élve forró vízbe tesz.
Ugyan az a kategória mint az élő csalis horgászat.
Az ilyen emberek a szememben egyszerűen szadista állatok, akiket szívesen vernék arcon egy közepesen munkált vaskos keményfa léccel.
bírom mikor úgy szóltok hozzá valamihez, hogy tudjátok az alap tényt, hogy védett, de a körülményekről gőzötök sincs.
Az éticsiga egyáltalán nincsen olyan veszélyben, mint egy rakás védett társa. Ezt alátámasztja, hogy április 1-től június 15-ig korlátlan mennyiség szedhető! (az engedély hozzá ingyenes). Van magyar falu, ami abból él, hogy ilyenkor több száz kiló, talán több tonna csigát összegyűjtenek az erdőbe, amit aztán exportálnak Török-és Franciaországba.
Mielőtt írtok valami -özést, előbb nézzetek utána...
Megjegyezném, hogy a Helix Pomatia barátunknak azért sok félni valója a kipusztulástól nincs. Sőt! Védettsége a természetvédők túlbuzgóságának köszönhető. Továbbá 2006-ban született is egy "kiviteli és együttműködési egyezmény" melynek keretein belül mintegy 2000 tonna élősúlyú éti csiga gyűjthető össze.
Szóval még mindig egészségesebb és etikusabb és humánusabb vadon élő csigát enni mint mondjuk fain kis broiler csirkét zabálni.
Halkan jegyzem meg, hogy az éti csiga védett állat! Eszmei értéke 2000Ft/db, tehát ennek tudatában zabáljad.
És ha még teli hassal jut rá időd tapossál el egy két hóvirágot, utána pedig lövöldözzél légpuskával fecskéket, hátha azzal még jobban tudod pusztítani a veszélyeztetett fajokat!
kiflit félbevág(de úgy, hogy még maradjon egyben), közé toast-sajt...ezt mikróban bemelegít! Kivesz! Ráken majonézt, és megszór csemegekukoricával.. és belehelyez egy megfőzött virslit...NYAM NYAM NYAM
Két év alatt 17 kg-ot híztam ezektől a csúszómászóktól és azoktól a gaznak számító kerti növényekből készült salátáktól, mely növényeken a szomszédaim nap, mint nap taposnak, vagy fűnyíróval lenyírják. Azt sem tudják, mi van a talpuk alatt.
Aztán halomra szedik a komplex vitamintablettákat, nyavalyognak és az életük nagy részét a körzeti orvosi rendelőben töltik a megváltásra várva.
CSIGASÜLT Munkaigényes és az első elkészítési fázisokban nem valami gusztusos.
Az én receptem.
Először kevés példánnyal kell megcsinálni, hogy, ha netán nem ízlik valakinek, a sok munka ne vesszen kárba.
Mondjuk indulásnak, egy arasznyi átmérőjű lábast teli kell szedni, mert az még nem sok és a házuk foglal el sok helyet.
Le kell őket takarni egy szitával és valami súlyt rakni rá, mert ezek a kommunális erejükkel ki akarnak mászni.
Fél centi víz legyen a tál alján, mert, ha száraz, visszahúzódnak a házukba és lelassul az életfunkciójuk.
Három nap, mire kiszarják magukat. A nedvesség irányában folyamatos helycserével mászkálnak éjjel, nappal és ezáltal stimulálva van az emésztőcsatornájuk az űritésre.
Nem kell majrézni, mert tiszta hüllők. Növényi korhadékokkal és főleg zöld algabevonatokkal táplálkoznak ugyanazokról a növényekről, amiket mink is részben konyhakerti növényekként megeszünk.
Majd le kell öblíteni őket a csap alatt egyenként.
Elő kell kapni egy laposabb, nagyobb átmérőjű, rozsdamentes
edényt, a csigák létszámához saccolva megtölteni vízzel valameddig és két csomag friss petrezselymet beletördelni, majd forráspontra melegíteni.
Mikor forr, belezúdítani a szaunába a csigacsapatot.
15 percig kell forralni őket.
A testük egy része a saját házukban is megfő a hő hatására, de a lényeg, hogy az a testrészük, amit a mászkálásukkor is látunk, nem tud visszahúzódni és a petrezselyem ízével átfő, megdinsztelődik.
Leöntjük róla a vizet, ami sokszor nem gusztusos, mert felhabzik.
A szaunázott csigákból egyenként, a kint lévő testrészükbe a villát beleszúrva egy gyors mozdulattal kirántjuk a tekervényes házukban lévő bélcsatornájukat, ami fekete és ott ahol a fekete rész kezdődik, késsel elmetsszük.
A fekete részüket a szemétbe dobjuk.
A megmaradt tiszta testrészüket egy lapos hosszabb teflontálba tesszük szorosan egymásmellé és annyi olívaolajat öntünk rájuk, hogy a testrészük, fele, de inkább nagyobb hányada kilátsszon az olajból.
Majd tenyérben morzsolt oreganot szórunk rá, ennél a mennyiségnél kb., két nagyobb kávéskanálnyit és bőven gíroszfűszert, kevés sót, kevéske őrölt borsot és betesszük a tálcát a konyhai, asztali grill izzó spirálja alá.
Addig sütjük őket, amíg kicsit sárgás színt kapnak, mint mondjuk hozzávetőlegesen a töpörtyű.
Közben elkészítjük előre a pirítós kenyérszeleteket, amik fehér kenyérből a legideálisabbak. A rozskenyér túl kemény lenne.
Két lecsópaprikát, két paradicsomot, négy nagy gerezd fokhagymát atomjaira kockázunk és kevéske szűz olívaolajat hozzálöttyintünk és jól összekeverjük. Picike sóval megszórjuk.
Akik nagyon innyencek és nem bírják a fokhagymát, azoknak a tejfeles öntetet ajánlom, ami a nagyon egyszerű következő:
Zeller zöldet az aprítómasinában összedarálni és annyit belekeverni adott mennyiségű tejfelbe, hogy azt jól elkeverve enyhén zöldre fesse és pici sóval ízesíteni.
A sült csigákat lehet külön fogyasztani és ahhoz kanalazni a salátát, vagy az öntetet, de lehet a csigákat a pirítós kenyérre is tenni és katonánként falatozzuk.
Minőségi vörösbort érdemes a falatok között kortyolgatni, mint mondjuk a Pinot Noir, vagy valami hasonló karakterű nedű.
megígértem a kecsapot meg a pizzaszószt, de csak mostanra sikerült leírni... :)
tehát:
Olasz szósz
1l paradicsomlé
1 fej hagyma
½ fej zeller
3-4 gerezd fokhagyma
2-3 db babérlevél
ízlés szerinti mennyiségben:
só (kb. 2 teáskanál)
bors
(friss) oregano
(friss) bazsalikom
(friss) zellerlevél
A hagymát, fokhagymát és a zellert is kis darabokra vágjuk. A hagymát olajon üvegesre sütjük. A paradicsomlét ráöntjük a hagymára, és a zöldfűszereket kivéve mindent beleteszünk. Állandó keverés mellett addig főzzük, amíg szósz állagúra besűrűsödik. Az oreganót, bazsalikomot és zellerlevelet darabokra vágva akkor tesszük bele, mikor már majdnem kész, kb. 10 percig még ezekkel együtt főzzük (így nem vesztik el élénk zöld színüket). A babérlevelet kivesszük.
Házi ketchup
1 l paradicsomlé
¼ fej zeller
2-3 gerezd fokhagyma
ízlés szerinti mennyiségben:
só (kb. 1,5 teáskanál)
cukor
bors
babérlevél
szerecsendió
fahéj
szegfűszeg
(erőspaprika)
A fokhagymát és a zellert mixerrel pépesítjük. Minden összetevőt egy edénybe teszünk , és állandó kevergetés mellett besűrítjük. A fűszereket őrölt alakban használjuk, a mennyiségeket ízlés szerint, egész enyhén édes legyen a végén. Ha erős ketchupot akarunk főzni, tegyünk bele őrölt erőspaprikát is.
jójó! Majd akkor barátnőmtől elhozom, ott van leírva! Apjától való saját recept, nagyon jó sztem, mert igazi paradicsomos íze van, nem ilyen műkaki... és fűszeres.. viszont nem olyan, mint egy pizzaszósz, bár már egyszer csináltunk belőle azt is!
Mado, és mindenki figyelmébe, akit érdekel!
Ritkán járok erre, de ma pont ezt készítettem ebédre. Szóval a (majdnem) lapcsánkába forgatott húst én így csinálom:
A tészta receptje:
Az 5-6 közepes krumplit meghámozom, megmosom, majd lereszelem (én ehhez az ételhez kis lyukú reszelőt használok, de ez ízlés kérdése). Ezután két tojást és egy kis sört adok hozzá, sózom, borsozom (frissen őrölt borssal lehetőleg), majd ehhez a mennyiséghez kb. 10 deka lisztet adok. Nyilván ha túl lágy még a massza, akkor óvatosan adunk még hozzá lisztet, ha túl sűrű, akkor sörrel lazítjuk. A lényeg, hogy egy közepesen sűrű masszát kapjunk. A tésztába kerülhet még fokhagyma, akár kevés petrezselyem; lehet rendesen kísérletezgetni az ízekkel….:) én még korianderrel fogom egyszer kipróbálni, nagyon szeretem azt a fűszert.
Ezután a kb. 1 kiló karajt (de bármilyen egyéb hús is megteszi) vékony szeletekre vágom, kiklopfolom, majd a szeleteket egyenként először lisztbe, végül a masszába mártom. Ezután forró, bő olajban, lassú tűzön (fontos, mert különben hamar megsül a bunda, miközben a hús még nyers marad) mindkét oldalukat aranybarnára sütöm.
Igen laktató, tartalmas étel, köretnek valami könnyűt ajánlok hozzá…de ha már lúd, legyen kövér alapon ettem én már ezt juhtúrós sztrapacskával is…