HANGMESTER.HU
 
 
 
 
 
E-mail cím:

Jelszó:
Emlékezz rám


A WEBÁRUHÁZBAN TÖRTÉNŐ VÁSÁRLÁSHOZ NEM SZÜKSÉGES REGISZTRÁCIÓ

WEBÁRUHÁZ

PENGETŐS

BILLENTYŰS

FÚVÓS, VONÓS

ÜTŐS

EFFEKT/PROCESSZOR

ERŐSÍTŐ

FÜLDUGÓ/FEJHALLGATÓ

FÉNYTECHNIKA

HÚR, CD, DVD

KOTTA

MIKROFON

KIGÉSZÍTŐ

HANGRENDSZER

KEVERŐ

AJÁNDÉK, KOBOLDOK

IRODA

MULTIMÉDIA


Legfrissebb cikkek

SHOPMARKBAN (1191 Bp., Üllői út 201.) FOLYTATÓDIK A DALSZÖVEGÉRTELMEZÉS A HANGSZERBOLTBAN
     2021. október 20.

NKA PÁLYÁZAT - NAGY LÉPÉST TESZ A VILLON TÁBOR
     2021. október 10.

1 LIKE = 10% KEDVEZMÉNY
     2021. szeptember 28.

HANGMESTER.HU Hangszerek a VILLON TRIÓ Turnén
     2021. szeptember 24.

Beszélgetés Szabó Attilával a dalszövegírásról
     2021. április 24.

FERENCZI BALÁZS: A cajon jelentése dobozka vagy koporsó... /HANGSZEREM
     2021. április 05.

NÉMETH TAMÁS: Én nagyon szívesen játszom a saját hangszeremen.../HANGSZEREM
     2021. március 22.

HELLO PIAC - Dalszövegértelmezés a piacok napján
     2021. március 15.

FODOR BÁLINT: Ez egy Buffet Fesztivál hangszer... /HANGSZEREM/
     2021. március 08.

MÁRCIUS 22-IG ZÁRVA A HANGMESTER HANGSZERBOLT
     2021. március 04.


Kings of Leon és a Midas XL8


2014. január 31.


A 2010-es év mozgalmas volt a Grammy-nyertes Kings of Leon együttes számára, akik nyár óta turnéztak Come Around Sundown című új albumukkal, melynek során az XL8-as rendszert használták mind főkeverő, mind pedig monitorkeverőként.A turné 2011-ben Ausztráliában és Dél-Afrikában, majd az év további részében Európai fesztiválokon folytatódik.
A Midas rendszert a Britannia Row Production bocsátotta rendelkezésre az Egyesült Királyságban és Európában, az Eighth Day Sound pedig Észak-Amerikában. „Azért döntöttünk úgy, hogy az XL8-cal utazunk, mert minden olyat nyújt, amit egy pulttól elvárhatunk” – mondta Saul Skoutarides, az Angliában élő ausztrál hangmérnök, aki 2009 közepe óta monitor hangmérnökként dolgozik a Kings of Leonnál. „A legfontosabb, hogy azt a hangzást biztosítja számunkra, amire szükségünk van a színpadon és kifelé egyaránt. Ez a legjobb hangú pult, amit valaha használtam.”
Brent Rawlings hangmérnök számára ez az első alkalom, hogy digitális pulttal turnézik, mivel eddig nem talált olyat, amely hangzás szempontjából megfelelt volna az igényeinek. Előző választása a Midas XL4 volt. A Midas digitális pult automatikus latency szabályzója volt az, amely meggyőzte a váltásról. „Hangzás tekintetében az XL8 szinte megegyezik az XL4-gyel, és természetesen számos olyan dolgot tehetek, amely megkönnyíti a munkámat” – mondta. „Tetszik, hogy a csatornákat egymáshoz képest késleltethetem, ez bámulatos. Úgy érzem magam, mintha 15 év keverés után egy új gombot fedeztem volna fel a pulton.”

A monitorozást illetően Skoutarides vegyesen használ lábmonitorokat, filleket és fülmonitorokat – összesen kilenc sztereó fülmonitort, öt lábmonitort és két szubbasszus kimenetet. „A legtöbb mix nagyjából állandó” – mondta. „Mindenkinél változtatok a beállításokon a koncert folyamán bizonyos pontokon, bizonyos dalokban. Az XL8-ban az a legjobb, hogy ezeket fokozatosan automatizálhatom, ahogy egyre otthonosabban érzem magam pulton és a koncerten."

A Midas digitális keverőre való áttéréssel kapcsolatban Skoutarides és Rawlings nem számolt be nehézségekről. „Bőséges gyakorlatot szereztem mind Midas analóg, mind pedig egyéb digitális pultokon, így nem kellett új koncepciót megtanulnom” – magyarázta Skoutarides. „Az XL8 rendelkezik a csúcskategóriájú digitális pultok minden szolgáltatásával, de a hangzása a klasszikus Midas analóg keverőkét nyújtja. Egy kis gyakorlás után rájöttem, hogy valójában ez sokkal inkább analóg pult, mint bármely másik. Élvezet rajta a keverés és olyan analóg érzete van, amely nem hasonlítható más digitális konzolokhoz.”Amit Skoutarides az XL8-ban legjobban kedvel, az a sokoldalúsága. „Jelenleg a POP csoportokat használom a hangszercsoportok közvetlen eléréséhez. Azonban elhatároztam, hogy néhány csoportot összeállítok külön, kifejezetten egy-egy zenésznek. Nagyszerű dolog, hogy az XL8 alkalmazkodik az igényeimhez és megvalósítható rajta az, amit a koncert folyamán használni szeretnék” – magyarázta.

Rawlings elsősorban a VCA-kon keresztül keveri a Kings of Leont, minden mást POP csoportokba tesz az egyszerű elérés érdekében. A némítást, effekteket és néhány panoráma beállítást automatizál a koncert során, a keverő jobb oldalán lévő B területet használja, hogy a DL451 I/O boxon keresztül csatlakoztatott külső kompresszorok kézre essenek. „Ezek master minőségű kompresszorok, kiválóan és nagyon lágyan szólnak” – jegyezte meg. „Nagyon tetszik, hogy az effektek mindig kéznél vannak. De a B területtel kapcsolatban a legjobb az, hogy a rendszertechnikus azt tesz amit akar, nem befolyásolja azt amit én csinálok.”

Mindkét hangmérnök használja a Midas snapshot automatikáját saját munkafolyamatainak megkönnyítésére, valamint a scene váltásokat a megfelelő beállítások betöltésére minden dalnál. „Jelenleg főleg a némításokat automatizálom, a scene memóriát pedig egyéb feladatokhoz használom” – magyarázta Skoutarides. „Minden helyszínen elmentem a show file-okat, így ha visszatérünk, van egy jó kiindulási alapom akkor is, ha az előadás változott azóta. Egy idő után lesz egy preset könyvtáram az EQ és egyéb beállításokhoz.”

Másik kedvenc lehetőség, amelyet mindkét hangmérnök szívesen használ a dedikált előerősítő rendszer, amely azt jelenti, hogy nem kell az előerősítőkön osztozniuk, valamint a nappali fényben is jól látható videó monitorok. Rawlings megjegyezte, hogy a réz csoportkábelek kiküszöbölésével a koncert utáni pakolás időtartama a felére csökkent. Skoutarides rajong a két konzol közötti AES 50 kapcsolatért. „Rengeteg lehetőséget biztosít a jelek küldésére a két pult között” – mondta. „Szeretjük, hogy a jeleket a kimenetekre lehet küldeni a keverő csatornák mellőzésével. Erre más rendszerek nem képesek.”

Az egyre növekvő érdeklődésnek köszönhetően nagyon valószínű, hogy a Kings of Leon a közeli jövőben folytatni fogja a turnézást. Rawlings és Skoutarides boldogan vesz részt ebben és bízik benne, hogy a Midas bármely feladatot megold. „Élvezetes vele a keverés, könnyedén és gyorsan megcsinál mindent, amit kérek tőle és imádom a hangját” – foglalta össze Skoutarides. „A srácok a bandában mindig megjegyzik, hogy milyen jól szólt a monitor, és pontosan ez az, amiért az egészet csinálom.”

HANGMESTER.HU


A cikkhez kapcsolódó anyagok:
Midas PRO9 csúcsra járatva
Dolly Parton két Midas PRO rendszerrel turnézik
Alex Cooper (Midas/Klark Teknik) Gottelier díja
A Midas XL8 a Led Zeppelin Reunion koncert
A Midas XL8 emelte az Aerosmith turné színvonalát
MIDAS XL8 keverőrendszer
A WE Audio cég újabb MIDAS pulttal...

A FÓRUM legfrissebb témái

Jónás Tamás (instrume

2021. október 23

***SX gitárok***

2021. október 23

***YAMAHA billentyűsök

2021. október 23

Offtopic

2021. október 23

Csöves Gitárerősítő

2021. október 23

Gitáreffektek

2021. október 22

***FENDER***

2021. október 22

ADOK-VESZEK-CSERÉLEK

2021. október 21

Zenészeket, zenekart ke

2021. október 19

Vizelde

2021. október 18

Barkács

2021. október 17

***JACKSON***

2021. október 17

In Memoriam...

2021. október 16

KEVERŐK, Hangkeverés...

2021. október 11

***EPIPHONE*** GI

2021. október 10

Mákosamp és válogatott f

2021. október 08

***GIBSON***

2021. október 05

Akusztikus gitárok

2021. szeptember 22

DIGITÁLIS ZONGORÁK

2021. szeptember 21

*MARSHALL.hu KLUB *

2021. szeptember 20

Z e n é s z V I C C E K

2021. szeptember 19

Fotók, képek, GALÉRIA

2021. szeptember 05

LINE6 - VARIAX

2021. augusztus 28

***Squier***

2021. augusztus 22

***BC RICH gitárok***

2021. augusztus 18

K O R G szintetizátoro

2021. augusztus 11

E-bay

2021. augusztus 09

Gitártanár kerestetik

2021. augusztus 02

Mutameg!

2021. július 18

A számítógép és a z

2021. július 02


 
VÁSÁRLÁSI INFO

A HANGMESTER.HU oldalain található anyagok a HANGMESTER-Online Kft. írásbeli engedélye nélkül nem használhatók fel!

HANGMESTER.HU Ügyfélszolgálat: hangmester@hangmester.hu
© Copyright 2003-2020 HANGMESTER.HU .:. Minden jog fenntartva.
. : A tévedés és az árváltoztatás jogát fenntartjuk! . :
A weboldalon feltüntetett árak csak internetes megrendelés esetén érvényesek.

HANGMESTER.HU | 1082 BP., BAROSS UTCA 77. - hangmester@hangmester.hu

Hangszer.lap.hu | Gitar.lap.hu | Szintetizator.lap.hu