OkOsSáG - Magazin l FÓRUM l Zenei Szemle l HangStúdiók l Zenekarok l Próbatermek

      MIKROFONOK l KEVERŐPULTOK l EFFEKTEK l FÚVÓSOK HANGSZEREK l ÜTŐSÖK HANGSZEREK l PC/MAC
      GITÁROK l GITÁRERŐSÍTŐK l GITÁREFFEKTEK l BILLENTYŰS HANGSZEREK l HANGRENDSZEREK l EGYÉB...


HERFLY

"...vagyis a szájharmónika..."

Azt hiszem sok ember gondban van, amikor a következőt hallja: Herfly Hát, igen ez 'A Szájharmonika'. A szó eredetileg 'Harp', vagyis Hárfa. Maga a hangszer Amerikában látta meg a napvilágot kb. 300 évvel ezelőtt. Játékossága és egyszerűsége tette lehetővé, hogy az 1800-as évekre Amerika közkedvelt hangszerévé váljon. Legelőszőr rézfúvós zenekarok szóló hangszere, majd a country akkordozgató, később (mindmáig) a blues alapvető kelléke lett. Több harmónikafajtát különböztetünk meg. A felépítésüket, illetve a márkákat a következő részben tárgyaljuk.

Amerika elsőszámú tradicionális bluest játszó harmonikása Sonny Terry. Játékával minden valamire való blues válogatásalbumon találkozhatunk. Sonny, a blues zenében igen kedvelt 'ugatós' módszerrel játszik (ugatás: hirtelen szívással indított, majd hírtelen elfojtott hang) saját, csak neki készített harmonika készletén.

Kedvenc herflysem Ferenczy György, mindazonáltal 1997-ben a világ legjobb herflyse a tiszta, ámbár gyors játékra fekteti a hangsúlyt. Játékában sok Jimmy Hendrix motívumot fedezhet fel a hallgató. Változik a világ, változik a hangzás. Ezt azért mondom, mert nemrégiben hallgattam Rod Piazza 1975-ös Vintage című koncertfelvételét. Rock & Roll-t játszani blues harpon, torzítva, ráadásul néhol gikszeresen (...) mondhatnánk ciki, de mégis hihetetlen feelingje van.
Ezek után számomra biztossá vált, hogy a harmonika egy "feeling". A zenét nem hallgatni, hanem látni és érezni kell. Bizonyossá vált, hogy nincs rossz zene, nincs rossz zenész, csak éppen nincs az ember ráhangolódva.

Így hatott két magyar harmonikás CD-je is. Csizy László és Szabó Tamás BlueOrange című hanghordozójával. Erről csak annyit tudnék elmondani, hogy mestermű. Modern hangzást biztosítottak többek között J.S. Bach : AIRir -jének, R. Schumann: Zwielicht-jének, valamint J. Brahms: Weigenlied-jének.
Ez klasszikusan olyan CD, melyet be kell rakni a lejátszóba és ott is hagyni, hallgatni 1-2 hónapig. Én személy szerint szeretem a jazz-t, főleg ha trombitán játszák. Legalábbis azt hittem, amíg meg nem hallottam Pribojszky Mátyás jazzes improvizálását (koncerteken).

Hallottam már őt korábban is, hiszen Ő a Bluesfools herflyse és igen "feelinges" ember. Hohner harmonikamikrofonnal és 60 wattos Laney csöves erősítővel játszik a koncerteken. Engem nagyon meglepett, hogy azzal a kis 'buta' hangszerrel, talán még Arturó Sandovalt is megszégyenítő módón fújdogál.

Érdekes dolog, hogy az Old Man's Pubban található Budapest első és ingyenes szájharmonika kiállítása, amely 40-50 nagy művész által adományozott hangszerből áll. Érdemes megnézni és után beülni egy jó kis Herfly Davidson Koncertre.

Sotko


A rovat következő cikkei:
 • A szájharmonika felépítése >
 • A herfli tartozékok, avagy a "cumó"
 • A harmonika értékelése


  A következő rész hamarosan olvasható itt, a HANGEMSTER.HU "OkOsSáG" rovatában...!
  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ A FÓRUM-ban! >>>

  Te miről szeretnél olvasni? Írd meg az okossag@hangmester.hu címre!
 • A HANGMESTER.HU Portálon található anyagok a HangMester Csapat írásbeli engedélye nélkül NEM használhatók fel!
  Kapcsolat: hangmester@hangmester.hu, Telefon: 20/ 971 8465 (9:00-17:00), ICQ Online-tanácsadás: 199707760
  © Copyright 2003 HANGMESTER.HU Minden jog fenntartva.