OkOsSáG - Magazin l FÓRUM l Zenei Szemle l HangStúdiók l Zenekarok l Próbatermek

      MIKROFONOK l KEVERŐPULTOK l EFFEKTEK l FÚVÓSOK HANGSZEREK l ÜTŐSÖK HANGSZEREK l PC/MAC
      GITÁROK l GITÁRERŐSÍTŐK l GITÁREFFEKTEK l BILLENTYŰS HANGSZEREK l HANGRENDSZEREK l EGYÉB...


SZÁJHARMÓNIKA - II.rész

A hangszer felépítéseElőző részünkben már beszéltünk a "kicsi, ámbár játékos" hangszer -a herfli- történetéről, illetve néhány jeles zenészt is megneveztünk. Most következzék a hangszer pontos felépítése.

Kezdeném a tradicionális fajtával.

A hangszer lelke (minden esetben) egy "rézfésű", melynek fogai más-más hangra vannak hangolva. Sajnos a hangszer eme része rendkívül érzékeny, törékeny, ezért ez a gyenge pontja. A hangszernek két lelke is van. Egyszerre szépség és szörnyeteg. Szép hisz csodálatos hangot lehet elővarázsolni karcsú testéből, és szörnyeteg, mert mint egy nő - törékeny. Mindig akkor törik el, amikor az ember éppen a csúcsponton van, azaz: szólózik. A két rézfésű egy fából vagy műanyagból készült ugyancsak fésűnek nevezett "valamit" fog közre. A hangszer nem lenne kényelmes és igazán szép egy belevaló öltözék nélkül. A herfli öltözéke a külső burkolat, mely általában gyönyörűen faragott hangolásjelzéssel ellátott fém. Mondanom sem kell, hogy ezt a hangszert is "megrontotta" a kísérletező kedv.

A www.hohner.de honlapon megtekinthetjük ezeket a furcsa szerzeteket. Kedvencem egy 1907-ig gyártott remekmű. A hangszert úgy alakították ki, hogy a rezgő fémfésűt (a hangszer lelkét) megduplázták, így a két réz egymáshoz érve meglehetősen furcsa hangot eredményez. De ez még mind semmi. A hangszer végére (ahol a hang távozik) 5 db trombita korpuszt raktak. A hangját sajnos a honlapon nem említik, de bárki elképzelheti.

Napjaink legnagyobb harmonika gyártója kétségtelenül a Hohner. Jogosan vívta ki ezt a címet, ugyanis ez a német cég gyártja a legtöbb és a legváltozatosabb harmonikákat. Mivel én is harmonikázom, és szinte az összes harmonikát kipróbáltam, bátran vetem össze őket saját tapasztalatom alapján.

A Hohner harmonika igazán tradicionális hangzást produkál. Hangja lágy, bár a fából készült fésű (főleg az MS szériájú) felsérti a szájat, könnyen elmozdul, ami idegesítővé válhat. Tradicionális bluest, vagy countryt játszóknak ajánlom.

Lee Oskar. Ezt a harmonika márkát egy herflis készítette. Ő úgy gondolta, tudja mi a jó hangszer. Ez vékonyabb is, könnyebb is a Hohnernél, bár a műanyagból készült fésűjén a játék kissé bizonytalan. Magas tónusa miatt hangja előnyős a Jazzben.
Sajnos a Lee Oskar csak egyetlen fajta herflit gyárt. Ezt vagy szereti az ember, vagy nem.

Utolsónak hagytam a Hering nevezetű harmonikát. Ez nem véletlen, hisz nálam ő az abszolút befutó.

Míg a Hohner német, a Lee Oskar japán addig a Hering brazil gyártmány. Talán pont emiatt olyan csodálatos, érces, markáns a hangja. Teste vaskosabb és nehezebb az átlagnál, így fogása kényelmes. Habár műanyag fésűvel árulják, nem tudni, miért, a játék mégis pontos rajta. Hangereje messze felülmúlja az előbbi két gyártó hangszerét, ami hangosításnál elég fontos szempont. Hangja inkább mélyebb tónusú, amolyan vintage feeling. Egyetlen baja a hangszenek talán épp a csodás hangja. Az ember előbb beleszeret ebbe a gyönyörű hangba, majd amikor ezen az átlagosnál vaskosabb rézfésűn eltörik egy hang, nos akkor az amúgy jámbor zenész is idegessé válik.

A harmonikák árai 5.000,- és 8.000 Ft között mozognak. Ez teljesen márkafüggő. Persze ez az ár a már "profibb" harmonikákra értendő. A tanuló harmonikák árai ettől messze elmaradnak. A különleges hangszerek pl. több oktávos, visszhang harmonikák árai elérhetik akár a 40-70 ezer Ft-ot is.

A harmonikákat külön hangnemekre hangolják, így minimum 7 db kellene belőle. Bár különböző fekvésekben 1 harmonikával szinte minden hangnemben lehet játszani, de az eléggé kényelmetlen. Kellemetlen továbbá, hogy aki nem dísznek veszi a harmonikát, hanem játszik is rajta, annál a hangszer élettartama igénybevételtől függően max. 3 hónap.

Sotko


A rovat előző cikkei:
 • A szájharmónika (herfli) története >

  A rovat következő cikkei:
 • A herfli tartozékok, avagy a "cumó"


  A következő rész hamarosan olvasható itt, a HANGEMSTER.HU "OkOsSáG" rovatában...!
  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ A FÓRUM-ban! >>>

  Te miről szeretnél olvasni? Írd meg az okossag@hangmester.hu címre!
 • A HANGMESTER.HU Portálon található anyagok a HangMester Csapat írásbeli engedélye nélkül NEM használhatók fel!
  Kapcsolat: hangmester@hangmester.hu, Telefon: 20/ 971 8465 (9:00-17:00), ICQ Online-tanácsadás: 199707760
  © Copyright 2003 HANGMESTER.HU Minden jog fenntartva.