OkOsSáG - Magazin l FÓRUM l Zenei Szemle l HangStúdiók l SzakmaiAdatbázis l Próbatermek

      MIKROFONOK l KEVERŐPULTOK l EFFEKTEK l FÚVÓSOK HANGSZEREK l ÜTŐSÖK HANGSZEREK l PC/MAC
      GITÁROK l GITÁRERŐSÍTŐK l GITÁREFFEKTEK l BILLENTYŰS HANGSZEREK l HANGRENDSZEREK l EGYÉB...Audio-Technica:
LIBERATOR SOROZAT


Vezeték nélküli rendszer
barátságos áron!
Az audio-technica ATW sorozatának 200-as rendszere, a professzionális mikrofongyártók (Audio-Technica, Beyerdynamic, Shure, stb…) vezeték nélküli mikrofonjai közt a legolcsóbb árkategóriát képviseli. A rendszert négyféle kivitelben vásárolhatjuk meg:

 • ATW-201- microport
 • ATW-201/G - az ATW-201 gitárra specializált kivitele
 • ATW-201/H - fejmikrofon
 • ATW-202 - kézi mikrofon

  A továbbiakban az ATW-201 csiptetős mikrofonrendszerrel foglalkozunk.


  KINEK AJÁNLJUK?
  Ez a rendszer, a maga 40-60 méteres távolságkorlátjával elsősorban a kisebb klubok, színjátszó körök, helyi TV-stúdiók, mini rádiók mikrofonja lehet.  MI VAN A DOBOZBAN?
  Mikor kinyitjuk a tekintélyes méretű műanyag koffert, rögtön szemünk elé tárul a mikrofonrendszer 6 eleme:
  VEVŐ EGYSÉG


  Az ATW 200-as sorozat minden tagjához ugyanazt az R200 jelzéssel ellátott kétantennás vevőkészüléket kapjuk. Előlapján 3 LED- et találunk, melyek a receiver -vevő- készenléti állapotát (POWER), a transmitter -adó- bekapcsolását (RF), valamint a túlvezérlést (AF PEAK) jelzik. Ezen kívül itt található 2 db egyenként 38cm-es, kihúzható antenna és egy gain szabályzó potméter.
  A hátlapon megtalálhatjuk 6.3-as asszimetrikus jack kimenetet, a vételzavar esetén egy speciális eszközzel állítható finomhangoló (squelch) potmétert, a 12V-ot igénylő táp-bemenetet valamint egy helytakarékosság céljából az adó dobozába csúsztatható tápegységet.
  ADÓ EGYSÉG


  A rendszer e darabja, a T201 nevet kapta. Egy speciális bemenetet, egy háromállású kapcsolót (off, standby, on), egy bekapcsolást jelző LED-et , az antennát, a 9V-os elem tárját és a nadrágra rögzítő fém kapcsot találhatjuk rajta. Az elemtár fedelének eltávolítása után 2 titkos potmétert látunk, melyek GT (Guitar Trimmer) és MT (Microphone Trimmer) felirattal vannak ellátva. Ezekkel, a vásárolt szettől függően, az adott mikrofon érzékenységét állíthatjuk az ugyanitt elhelyezett, erre a célra megalkotott műanyag eszközzel. Az adó antennája egy meglehetősen hosszú, műanyagbevonatú szál, melyet a látszat miatt érdemes pl.: a zsebbe rejteni….

  A teszt során véletlen bekapcsolva maradt készülék, a használt elemmel (!!) picit több mint 17 órát (!!) bírt, ami meglehetősen jó adat, főleg, hogy az ITT letölthető angol nyelvű manual szerint, MT High position állásban a készülék 15 órát bír… Az elem hátralevő életét a BATT. felíratú LED jelzi, fényerejének halványulásával. Ha pechünk van és mondjuk előadás közben elkezd merülni az elem, akkor órákat is nyerhetünk, ha az MT-t Low-ra állítjuk, persze ekkor a keverőpulton vagy a vevőn meg kell emelnünk a gain szintet.
  MIKROFON


  A szett leglényegesebb darabja az erős csipesszel ellátott, belefújástól és dörzsöléstől szivaccsal védett AT829 kondenzátor mikrofon. A kábele 1,20 m-es, így mindenféle rejtett, ruha alatti elvezetést végrehajthatunk vele. A mikrofon ,,feje" a más hasonló eszközök (pl. AKG) mérethez képest picit nagyobb, így nem várhatjuk hogy teljesen láthatatlan maradjon, hacsaknem sötét ruhára csíptetjük.
  TÁPEGYSÉG

  A tápegység a vevőn kívül helyezkedik el, bár belecsúsztathatjuk a vevő dobozába, használatkor, zajmentesség céljából érdemes a földre vagy az asztalra tenni, ezt a kellöen hosszú 1,5m-es vezeték könnyedén lehetővé teszi. A tápegység minden kimeneti paraméterét megmértem és semmi szokatlan vagy természetellenes dolgot nem tapasztaltam.
  JACK-JACK CSATLAKOZÓ


  Egy rövid (60 centis) jack-jack csatlakozót is találunk a dobozban. A dugók elég masszívnak néznek ki, de érdemesebb egy hosszabb kábelt vásárolni, hiszen nem túl mobil a dolog, ha rövid a kábel.  HÁLÓZATI KÁBEL


  220V -os hálókábel is jár hozzá, méghozzá a szabványos EURO dugós számítógép formátumban…
  LETESZTELTÜK ÉLESBEN:
  A teszt során, a legnagyobb megmérettetése talán egy elég komoly színjátszó társulat fellépése volt, ahol a főszereplő (Hamupipőke) viselte az audo-techinca RTW-201-et, a többi szereplőn pedig egyformán 16 db Sennheiser EM500-as vevővel ellátott ME2 -es mikroport volt. Hát egy kellemes csalódás volt a jócskán drágább és profibbnak mondott ME2-vel összehasonlítani, hiszen csupán némi magas frekvenciákban való tompaság jellemezte az ATW-201-et, ami egy ilyen ,,olcsó" mikrofonnál nem is csoda. A beszéd érthető volt, nem volt tele puffanásokkal a D, P és T betűknél. Nem volt csúnya az S és az SZ.., a K betűk élesen, tisztán átjöttek. A kiabálós részeknél nem torzított be a mikrofon, pedig nagy gain-t adtam a vevőn, mivel egy kevés magasfrekvenciás súgást hallottam a cuccból kijönni, amikor a keverőpulton (MIDAS) a gaint föltekertem. Azután a vevőn tettem több hangerőt és ezt a problémát is sikerült orvosolni. A színdarab rendezője nem tudta, hogy nem a saját Sennheiser-e van a főszereplőn és az előadás végén megjegyezte, hogy bizony drága ez a mikrofon, de nincs is ennél jobb, tehát érdemes rá költeni, mindenképpen ezt kell megvenni…
  Na persze a Sennheiser picit jobban szólt szárazban mind az AT, de EQ is létezik a világon. Nameg a Senn. -nek sokkal jobb a vevője, kezdve ott, hogy URH az egész és nem VHF, digitális menürendszer a vevőben, kivezérlés mérő, talán meg is van az árkülönbség…

  Otthoni körülmények között mindenki, aki megfordult nálam, kötelezően elmondott felvételre egy-két mondatot, így azt tapasztaltam, hogy a női hang jobban, míg a férfi kevésbé ,,fekszik" a mikrofonkapszulának, itt már keményen magas emelést kell alkalmazni, hogyha tiszta hangot akarunk hallani.

  Nem bírtam megállni, hogy hangszeren ne próbáljam ki. Pont egy gitáros-stúdióshoz mentem egy ott felejtett programért, és magammal vittem a stúdiójába a mikit. Akusztikus gitárra tettük és annak ellenére, hogy ez nem a G-s azaz, a gitárra megalkotott széria, némi zengetéssel egészen szép gitárhangot sikerült kihozni belőle.

  Persze ne várjuk a világot rengető professzionális hangzást ettől mikrofontól, hiszen még nem hallottam olyan microportot, ami tökéletes beszéd- vagy hangszerhangot biztosítana.  ÖSSZEFOGLALVA:
  Az audio-techica ATW-201 VHF vezeték nélküli csíptetős mikrofonrendszer egy nagyon jó ár/minőség kategóriájú rendszer. Elsősorban kisebb térben való alkalmazásra szánták, egészen jó hangminőséget produkál. Vételzavar esetén finomhangolhatjuk a frekvenciát, a készüléken belül állíthatunk gain szintet. A kábelek a jack-jack-et leszámítva elegendően hosszúak, az elem sokáig kitart. A mikrofonfej talán nagy, de ez a kompromisszum nem számít ebben a kategóriában. A készlethez szivaccsal bélelt műanyag koffer jár, amelyben minden helytakarékosan van elhelyezve, ennek ellenére elég nagy méretűre sikerült.


  Bükki Bence


  A Liberator sorozatról részletesen, árakkal...

  Amennyiben nálunk vásárolsz Audio-Technica mikrofonrendszert, 24 órán belül díjmentesen házhozszállítjuk Budapest területén és 24 hónap garanciát biztosítunk!

  Rendelési információ telefonon: 20/ 971 8465
  Szakmai információ e-mailen: hangmester@hangmester.hu
  Egyéb info: MIKROFONOK...


  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ A FÓRUM-ban! >>>

  Te miről szeretnél olvasni? Írd meg az okossag@hangmester.hu címre! • A HANGMESTER.HU Portálon található anyagok a HangMester Csapat írásbeli engedélye nélkül NEM használhatók fel!
  Kapcsolat: hangmester@hangmester.hu, Telefon: 20/ 971 8465 (9:00-17:00), ICQ Online-tanácsadás: 199707760
  © Copyright 2003 HANGMESTER.HU Minden jog fenntartva.