OkOsSáG - Magazin l FÓRUM l Zenei Szemle l HangStúdiók l Zenekarok l Próbatermek

      MIKROFONOK l KEVERŐPULTOK l EFFEKTEK l FÚVÓSOK HANGSZEREK l ÜTŐSÖK HANGSZEREK l PC/MAC
      GITÁROK l GITÁRERŐSÍTŐK l GITÁREFFEKTEK l BILLENTYŰS HANGSZEREK l HANGRENDSZEREK l EGYÉB...

KOEG - Pa1XPro

Az első hírek...A világ zenészeit 2003 júliusa óta tartja lázban a Korg legújabb hangszeréről szóló híradás. " Itt az idő..", hogy a Korg Pa sorozat legújabb tagjáról most újabb információmorzsa jelenjen meg.
A Korg Pa1XPro egyedülálló a kategóriájában, de természetesen sok tulajdonsága megegyezik a Pa80/Pa60 elődökkel, mégis számos olyan újdonságot hordoz, amivel egyedi lehetőséget biztosít sok zeneszerző és előadóművész számára.Már a kinézete is…
elég szembetűnő a hatalmas 240 x 320 felbontású színes TouchView kijelző, amivel könnyebben hozzáférhetünk a rengeteg új funkcióhoz. A fényes alumínium borítás és a 76 (aftertouch-os) billentyű szintén megkapó látvány. A szabadon programozható nyolc tolópoti (slider), 4 kapcsoló, egy joystick és két fix funkciójú tolópoti (fader) segítségével a Pa1X Pro képességei azonnal kiaknázhatóak. A hangszer belseje egy merevlemezt (HD-t) rejt, melyen saját hangszíneket, dalokat, hangmintákat és performance adatokat tárolhatunk el, melyeket bármikor egyszerűen előhívhatunk.

Minden a megszólalással kezdődik…
A Pa1X Pro az első olyan hangszer, ami a Korg legújabb RX Technológiáját alkalmazza, mellyel még kifinomultabb, részletekben gazdag, természetes hangzást produkálhatunk. A Pa1X Pro 62 hang polifónikus, 760 gyári, és 512 felhasználó által programozható hangszínt tartalmaz. Említésre méltó a 48 gyári és 128 felhasználói dobszett is. A tökéletes hangzást négy Master effekt biztosítja egyenként 90 effekt típussal, mely kiegészül a legendás TC-Helicon vokál effektjeivel.

A Pa1X Pro emellett egy igazi szempler is, ami képes WAV, AIFF, Korg és AKAI mintákat/ multimintákat is olvasni. A hangmintákat felszeletelhetjük, hogy új groove-okat és dobszetteket hozzunk létre, melyeket hozzárendelve a hangszínekhez módosíthatjuk őket a szűrőkkel és a belső effektekkel. Gyárilag a hangszer 16 MB memóriát tartalmaz, melyet 32 MB-ra bővíthetünk.


Kidolgozott stílusok
A Pa1X Pro 350 teljesen átszerkeszthető stílust tartalmaz, melyeket a világ vezető zenészei írtak meg úgy, hogy még több száznak hagytak helyet! Minden stílus nyolc kíséret sávból áll, egy vagy kettő a doboknak és basszusoknak, de akár használható mind a nyolc sáv úgy is, mintha egy nagyzenekar állna a hátunk mögött! Négy variáció, három intró, két befejezés, három pörgetés, egy kiállás és egy beszámolás tartozik minden egyes stílushoz. A Pa1X Pro folyamatosan figyeli a zenész játékát, és az intelligens akkordfelismerő rendszerével mindig tökéletes harmóniában tartja a kíséretet. Az új stílusok betölthetőek vagy akár közvetlenül is lejátszhatóak floppy lemezről.

Egyszerre négy hangszínt oszthatunk ki a billentyűzetre, mellyel valós időben játszhatunk önállóan, vagy egy stílussal párhuzamosan. A négy STS (Single Touch Setting) segítségével azonnal új hangszín beállításokat és készleteket hívhatunk elő és tölthetünk be -valós időben- a performance sávokra, az aktuális stílusnak megfelelően.

Egyéb kívánság?
A SongBook funkcióval kiválaszthat egy dalt a felhasználó által összeállított hatalmas adatbázisból, melyet azonnal be lehet tölteni a megfelelő hangszínekkel, stílussal, tempóval, hangnemben és effektekkel, így gyakorlatilag azonnal indulhat a lejátszás! A 320 Performance tárhelyre egyetlen utasítással egyszerre eltárolhatunk és előhívhatunk egy stílust és a hozzá tartozó STS beállításokat, valamint transzponálást, a skála típusát (Arabic, Stretch, Werckmeister, stb…), a tempót és egyéb vezérlő funkciókat.


Kreatív szekvenszer felület
A Pa1X Pro szekvenszerei versenytárs nélküliek! És igen, többes számot használtunk. A Pa1X Pro ugyanis az XDS Dual Szekvenszert használja, így míg az egyik lejátszik, a másik képes egy új dalt betölteni, és a DJ Crossfader segítségével a két dal leállás nélkül átkeverhető egymásba! A két szekvenszer összeszinkronizálható, így gyakorlatilag 40 sáv áll a rendelkezésünkre! A Backing Sequencer lehetővé teszi a kíséreti sávok egyidejű felvételét, ami rendkívül felgyorsítja a feljátszási folyamatot. Emellett számos szerkesztő funkció is a rendelkezésünkre áll, melyekkel még a sávhoz rendelt hangszín paramétereit is módosíthatjuk! A szekvenszer kompatibilis az SMF és a Karaoke állományokkal.

Flexibilis csatlakozási lehetőségek:
A Pa1X Pro két pár audió kimenettel és két pár MIDI ki/bemenettel rendelkezik. Találunk még mellettük két audió bemenetet, melyből az egyik használható mikrofon bemenetként is, egy független gain szabályzóval. A Pa1X Pro digitális környezetben is megállja a helyét az S/P DIF kimenetével. A hátlapon még helyet kapott egy damper pedál bemenet, egy hozzárendelhető pedál bemenet, valamint egy csatlakozó az opcionális EC5 pedáltáblához, melyen öt programozható lábkapcsoló található. Végül pedig az USB port segítségével gyorsan küldhetünk és fogadhatunk adatokat a személyi számítógépünk és a Pa1X Pro között.

Opciók:
A hozzá illeszthető MP3 enkóderrel/lejátszóval felvehetjük az egész előadást a vokálokkal együtt, és később el is menthetjük azt! Betölthetünk és lejátszhatunk MP3 állományokat dalok közötti szünet alkalmával, vagy hagyhatjuk, hogy az folyamatosan menjen. Az opcionális CD-R meghajtóval audió CD-ket játszhatunk le, valamint betölthetünk új hangokat, stílusokat vagy WAV/AIFF/KORG/AKAI mintákat is. Az SMF dalszövegek a TouchView kijelzőn jelennek meg, de a Video Interface használatával külső monitoron is láthatóvá tehetjük azokat.
A TC-Helicon Voice Processor Pitch korrekciója segítségégével hamiskás énekünk pontossá tehető, a hangmodellezéssel pedig alkalmunk nyílik ,hogy Luciano Pavarotti és Barbra Streisand jellegű hangkaraktereken szólalhassunk meg, akár négyszólamú vokálharmóniák közbeiktatásával is.

Ezen információk birtokában még izgatottabban várjuk a Korg Pa1XPro októberi debütációját , s reméljük érkeztével a gyakorlatban is megtapasztalhatjuk a fent leírtakat.


A termék hamarosan megrendelhető itt, a HANGEMSTER.HU oldal "billentyűs hangszerek" oldalán...!
HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ A FÓRUM-ban! >>>

Te miről szeretnél olvasni? Írd meg az okossag@hangmester.hu címre!A HANGMESTER.HU Portálon található anyagok a HangMester Csapat írásbeli engedélye nélkül NEM használhatók fel!
Kapcsolat: hangmester@hangmester.hu, Telefon: 20/ 971 8465 (9:00-17:00), ICQ Online-tanácsadás: 199707760
© Copyright 2003 HANGMESTER.HU Minden jog fenntartva.