OkOsSáG - Magazin l FÓRUM l Zenei Szemle l HangStúdiók l Zenekarok l Próbatermek

      MIKROFONOK l KEVERŐPULTOK l EFFEKTEK l FÚVÓSOK HANGSZEREK l ÜTŐSÖK HANGSZEREK l PC/MAC
      GITÁROK l GITÁRERŐSÍTŐK l GITÁREFFEKTEK l BILLENTYŰS HANGSZEREK l HANGRENDSZEREK l EGYÉB...
TASCAM US-224
USB digitalizáló eszköz

USB digitalizáló eszköz a TASCAM-tól, mellyel könnyedén leküzdhető az a gond, amit a professzionális felvételkészítés és a notebook-ok összeházaítása okozott a "mozgékony" zenészeknek, hiszen bármilyen számítógépre csatlakozunk, a hangszerünkből érkező jelet professzionális formában rögzíthetjük.

Az US-224 a család legkisebb tagja 2 mikrofon és 2 gitár/line bemenettel.
Ugrás a Fórumba, beszéljünk erről az USB eszközről is! >>>


NAGYOBB FELBONTÁSÚ KÉP >>>
 • 2 szimmetrikus XLR mikrofon bemenet
 • 2 vonalszintű jack bemenet
 • asszimetrikus sztereó RCA line kimenet
 • 1 MIDI be/kimenet
 • fejhallgató kimenet
 • 4 csatornás tolópotis kotroller, rekord funkciókka, mute és bank kapcsolási lehetőséggel
 • tartozák szoftver: Cubasis for US-224 (!)
 • tartozák USB kábel
 • Bruttó ár: 123.750Ft
 • Akciós ár: 118.500Ft

  (Futárunk díjmentesen házhozszállítja Budapesten!)

  .:MEG SZERETNÉM RENDELNI:.
 • TASCAM US-428
  USB digitalizáló eszköz

  USB digitalizáló eszköz a TASCAM-tól, mellyel könnyedén leküzdhető az a gond, amit a professzionális felvételkészítés és a notebook-ok összeházaítása okozott a "mozgékony" zenészeknek, hiszen bármilyen számítógépre csatlakozunk, a hangszerünkből érkező jelet professzionális formában rögzíthetjük.  Az US-224-gyel szemben az US-428 8 tolópotmétert kapott, s a kimenő analóg jelünk is 24 bit-es, ahogy az A/D konverter is. PC_vel és MACINTOS-sal egyaránt kompatibilis a rendszer, melyhez jogtiszta Cubasis (8 sávos Cubase verzió)jár.


  Ugrás a Fórumba, beszéljünk erről az USB eszközről is! >>>


  NAGYOBB FELBONTÁSÚ KÉP >>>
 • professzionális minőségű analóg ki/bemenetek
 • kontroller PC-hez és MAC-hez egyaránt
 • szinkron lehetőség szekvenszerünkkel
 • 8 tolópotméter
 • beépített EQ, effekt loop és panoráma szabályzó
 • professzionális 24 bet-es A/D és D/A konverter
 • 2 szimmetrikus XLR mikrofon bemenet
 • 2 szimetrikus mic/line analóg bemenet
 • 24 bit-es analóg kimenet
 • 4 sáv egyidejű rögzítése
 • 1 MIDI be/kimenet
 • tartozák szoftver: Cubasis PC-hez és MAC-hez egyaránt
 • Bruttó ár: 187.500Ft
 • Akciós ár: 182.200Ft

  (Futárunk díjmentesen házhozszállítja Budapesten!)

  .:MEG SZERETNÉM RENDELNI:.
 • Tascam US-224 & US-428

  USB hangosan

  Egyre nagyobb szerepet kapnak a számítógépen használatos USB portok. Már nyiladozik az új szabvány is, mely a 2.0 verzióra hallgat, miközben még az első verziót sem használta a legtöbb felhasználó. Ennek talán egyik fő oka az, hogy kevés olyan jól használható USB periféria készült, mely gond nélkül működik. Ilyenek a jobb USB nyomtatók és scanner-ek. Vagy gondoljunk az egérre, bár ebben az esetben megkérdőjelezhető a PS/2 port kiváltásának szükségessége. Időközben piacra kerültek olyan eszközök is, melyek a kép vagy hang átvitelét biztosították egy külső portról. Azonban valóban kevés olyan USB-ről üzemelő digitalizáló eszköz létezik, mely zökkenőmentesen képes kihasználni az amúgy igen szűk USB sávszélességet addig, amíg a 2.0 szabvány mindennapossá nem válik.

  us-224.jpg (109239 bytes)
  Tascam US-428 és US-224
  (képre kattintva nagyítás)

  A Tascam nagy nevet szerzett magának már az audiotechnika területén. A digitális technika felé vezető töretlen útját jelzi, hogy analóg hangkeverőket már nem is gyárt. Portastudio-i széles körben arattak nagy sikert abban a szalagos időszakban, mikor egy kis hordozható házi stúdió még számítógéppel elképzelhetetlen volt. A Tascam US-428 és US-224 egy olyan színfolt a professzionális gyártó palettáján, mely méltán megérdemli a hangos, szűnni nem akaró tapsot. Ennek oka az, hogy az USB protokollt úgy használja mindkét terméke, mely ebben az árkategóriában már elvárható. Kiemelkedő figyelmet pedig azért érdemel, mert számos olyan szolgáltatást csoportosítottak egy termékbe, mely külön-külön ugyan elérhető, azonban az adott készülék ára megegyezik ezen Tascam termékek árával.

  example-428.png (46320 bytes) example-228.png (45940 bytes)
  Példák a bekötésre mindkét putnál
  (képre kattintva nagyítás)

  A Tascam USB eszközei elsősorban hangkártyaként üzemelnek. Így a több értelembe véve is zajos PC belsejéből kilépve egy 44.1/48kHz-en mintavételezni képes, digitális porton S/PDIF szinkronizációra alkalmas, 16/24bit mélységben is dolgozó professzionális audio ki/bemenetet ad a felhasználóknak. A fejlesztők kezelőszerveket is elhelyeztek az eszközökön, és így a bemenő jel szintje kézzel (egerészés nélkül) korrigálható. Kapcsolókkal eldönthetjük, hogy line/mic vagy gitár-pickup impedanciát illesztettük az aszimmetrikus nagy-jack és szimmetrikus XLR kapukra, vagy az S/PDIF coax digitális szabványt választjuk. A kimenete RCA, és egy független szinttel állítható phone nagy-jack csatlakozás, valamint S/PDIF.

  A sok gomb és szintszabályozók nagy része további szolgáltatásokkal kényezteti el a számítógéppel zenélni vágyókat. Több népszerű hangrögzítésre és MIDI kezelésre alkalmas program is támogatja már a JL Coooper gyártó CS-10 típusának szimulációjára is képes US-428 protokollt. Ez annyit jelent, hogy az adott programmal együtt működik a play, stop, jog funkciók mellett számos olyan szolgáltatás, melyet eddig a Portastudio-k nyújtottak csak hasonló szinten. Mindemellett az egerészést nem kedvelők szabványos MIDI üzenetekkel minden olyan szoftvert, vagy MIDI láncra felfűzött alkalmazást elérhetnek, melyet eddig méregdrága úgynevezett kontroller padokkal lehetett csak megtenni. A Bank gombok abban segítenek, hogy a meglévő gombok, toló potméterek tudását, funkcióit megtöbbszörözzük.


  A berendezéssel egy
  8 sávos Cubasis is jár.

  Közvetlen támogatást kapunk olyan szoftverek esetében, mint a Steinberg féle Cubase VST 5 vagy a Nuendo, a Cakewalk Sonar XL 2. További támogató patch-k tölthetőek le a gyártó Web oldaláról Cakewalk Audio és Sonar XL 1, Emagic Logic 5, Adobe Premiere 6, Winamp, Media Player alkalmazásokhoz is, melyek egy segéd programba tölthetőek be. Ez a kis segéd program a Tascam USB eszköz összes vezérlő funkcióját képes gyorsbillentyűkre konvertálni, így a kompatibilitás más szoftverekkel is közel végtelen.


  A hangerő szabályozás, Mute/Solo funkciók
  elérhetőek az US-224 és US-428 esetén is,
  akár csak a play, stop, jog és rec. funkciók is.


  A Cubasis-be épített EQ-kat elérhetjük
  az US-428 kezelőszerveivel.


  A Cubasis VST bemenetek külön
  kiválaszthatóak akár külön több sávon is;
  az US-428 esetén 4 mono,
  az US-224 esetén 2 mono sáv.

  A hangeszközök ASIO16/24 illetve DirectSound támogatást kapnak, a hangbemenetek pedig külön is kezelhetőek önálló mono csatornaként. Ebben a „hangos” árkategóriában ritka az olyan megoldás, ahol a driver csomag mellé editáló szoftvereket is csatolnak a kártya mellé. A Tascam US-428 és US-224 egyaránt tartalmaz egy a Steinberg által fejlesztett Cubase VST-hez képest kicsit visszafogottabb, maximálisan 8 mono csatornával dolgozó Cubasis MIDI és audio sávok rögzítését és effektezését is segítő audio non-lineáris editort. Bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy az USB eszközök nem igazán működnek jól 20ms latency alatt, azonban ez a rendszerelérési idő teljesen megfelelő, hiszen felvett hangsávokat a rendszer szinkronizálja a meglévő felvételekhez. Az alacsony latency-vel működő hangkártyák általában külső effektek alkalmazását feltételezik, vagy legalábbis egyidejűleg több ki- és visszajövő hangcsatornák esetén ajánlott használatuk. Ezek a követelmények már nem ezen termékek használatát feltételezik.


  Az összes beállítási lehetőség könnyen áttekinthető mindkét pult esetén.


  A latency beállítása 4 szinten lehetséges,
  ami az USB-n "kifér".


  Akár gitárt is hangolhatunk a kromatikus hangolóval.

  Tapasztalataink szerint a jelenleg futó Microsoft operációs rendszerekhez adott driver csomagok (Windows 98SE, ME, 2000, XP) mind jól működtetik a Tascam két USB eszközét (az XP hagy még kívánni valót maga után, mely más termékeknél is okoz kisebb bizonytalanságokat). Azonban a Mac felhasználók sem panaszkodhatnak, hiszen ők is kaptak driver-t a fejlesztőktől. Teszteltük az US-eket 10-30(!) különböző mono hangsávval is több neves alkalmazáson, és nem az eszköz volt általában a szűk keresztmetszet (keverést az ASIO illetve DirectSound driver végzi), hanem a processzor órajele, vagy a háttértár elérési és átviteli sebessége (a Cubasis minta projekt 8 sávos felvétele CD-ről is elfut).

  Hangminősége magáért beszél, árkategóriáját méltán képviseli. Jól megtűr maga mellett más hangkártyákat is (sikerült 3 hangkártya mellé 4.-nek installálni rendszerzavar és ütközés nélkül). A számítógép működése közben ki- és bekapcsolható biztonságosan (természetesen nem javasolt ilyenkor semmilyen „hangos” programnak futnia). A tesztek alapján tökéletesen megfelel a MIDI kompatibilitásnak. Könnyen támad az az érzésünk, hogy egy Portastudio-val dolgozunk, mely MIDI kontroller is egyben. Ha valaki megszokja a play/stop funkciókat, az összes audio alkalmazás esetén automatikusan fog az US pultok gombjain taperolni.

  A két eszköz az árán kívül a következőkben tér el. Az US-224 körülbelül a fele az US-428 típusnak. Így 4 helyett 2 analóg bemenete van, és a MIDI ki/bemenetekből is csak 1 van 2 helyett (mindegyik 16 csatornás). Nem kíván külön tápegységet (valószínűleg a kevesebb LED miatt). Valamivel kevesebb kontroller gomb és "knob" kapott helyet. A nagyobbik, az US-428 azonban a sokszorozó gombok miatt szinte végtelen számú kontroller elérést tesz lehetővé, mely akár a Cubase hangszínszabályozó állítását is segíti anélkül, hogy egyetlen egérkattintást végeznénk. A kontrollerek fix címzéssel rendelkeznek, nem programozhatóak.

  Kinek javasoljuk az eszközök használatát? Minden olyan felhasználónak, aki professzionális minőségben szeretne hangot ki- és bevinni a számítógépén, vagy notebook-ján. Mindenkinek, akinek szabadon tátong az USB portja a számítógépén. Mindenkinek, akit zavar, hogy nem foghatja meg a hangerő szabályozó gombot. Mindenkinek, aki zenét és hangot editál, és szeretné néha elengedi az egeret, valamint képtelen gyorsbillentyűket megjegyezni. Mindenkinek, aki Portastudio-n nőtt fel. Mindenkinek, aki egyben szeretne egy profi hangkártyát, profi MIDI eléréssel, kontrollereket, valamint vezérlést a szoftvereinek, egy Steinberg Cubasis hivatalos licencet, és mindet ezek együttes árának harmadáért.

  Virág Attila

  További kérdéseiddel, észrevételeiddel kapcsolatban
  várjuk leveled a hangmester@hangmester.hu címre!
  A HANGMESTER.HU Portálon található anyagok a HangMester Csapat írásbeli engedélye nélkül NEM használhatók fel!
  Kapcsolat: hangmester@hangmester.hu, Telefon: 20/ 971 8465 (9:00-17:00), ICQ Online-tanácsadás: 199707760
  © Copyright 2003 HANGMESTER.HU Minden jog fenntartva.